МВР и прокуратурата обявиха за 'безпрецедентен' случая с хванатия купувач на гласове в Несебър

OFFNews 21 септември 2023 в 13:08 2522 1

Павлов

Снимка Стоп кадър

Ст. комисар Емил Павлов

Задържаният за купуване на гласове в Несебър е на ръководна позиция в общината, съобщиха от полицията и прокуратурата в Бургас, без да уточняват кой е той и каква е длъжността му, "за да не се пречи на разследването". Според БНТ и бТВ това е шефът на дирекция "Местни данъци и такси" на общината.

По-рано през деня стана ясно, че е започнало разследване срещу въпросния служител, а задържаната сума е 185 000 евро и 25 000 лева. Намерена е в дома му.

Операцията е на Икономическа полиция под надзора на окръжната прокуратура и бе наречена "безпрецедентна", защото органите са стигнали до "най-високото ниво при търговията с вот". Всичко е започнало по сигнал, че е получена крупна сума пари, предназначена за изборна търговия. Претърсени са 4 адреса - три в Бургас и един в Равда.

"Важното тук е, че успяхме да стигнем до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на т.нар. организатори на дилъри за закупуване на гласове", обясни директорът на областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Емил Павлов.

Павлов отбеляза, че разследването е в много начален етап.

Прокурор Мария Маркова допълни, че производството е "за предлагането и даването на имотна облага на определени лица, които да упражнят своето избирателно право за определен политически кандидат, политическа партия или коалиция за предстоящите местни избори на 28 октомври". Кои са политическите субекти не бе съобщено.

Предстои органите да установят дали не са замесени и други хора, произхода на имуществото на задържания, как парите са стигнали до него, за кой са били предназначени и пр. И Маркова посочи, че случаят е безпрецедентен, за първи път е хваната такава голяма сума и "се пресичат порочните практики".

Ръководният служител не е задържан, тепърва ще се преценява дали има достатъчно доказателства, за да попадне в ареста. Според Маркова това е много сложен процес за доказване - връзката между лицето, парите и останалите участници в схемата.

"Със сигурност ще има задържани и други лица, но сме на ранен етап. Всичко друго, което кажем сега, би попречило на нашето разследване. Имаме насока кой осигурява средствата", категоричен обаче бе ст. комисар Емил Павлов.

Това не е първият път, когато несебърската община се забърква в купуване на гласове.

На 23 октомври 2019 г. кметът на курортното градче Николай Димитров и четирима кандидати за общински съветници бяха заподозрени в търговия с вот като организирана престъпна група и бяха задържани. Трима от тях - самия Димитров и Георги Георгиев и Петър Тодоров бяха оставени в ареста. Атанас Япаджиев и Константин Лефтеров бяха пуснати на свобода от съда.

Любопитен елемент от несебърската сага бе, че Николай Димитров бе избран за кмет още на първия тур, въпреки че бе в софийски арест, бе конвоиран до Несебър и се закле под полицейска охрана. Той не бе представител на нито една от политическите партии и бе издигнат от Инициативен комитет. Прокуратурата поиска той да бъде отстранен от поста, но Апелативният специализиран съд отказа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

21.09 2023 в 14:49

Изумях от размера на парите в евро-185 К,освен левовите ресурси на тази схемичка.Адекватно от страна на МВР.Като се замисля,колко ли са още подобните.....ужас.
 
X

Да помогнем на украинските деца!