Мъж успя да изтегли 195 000 лв. от сметка на починал човек

OFFNews 20 юли 2021 в 16:44 3010 0

49-годишен мъж с чисто съдебно минало отива на съд за далавера с наследство на починал човек. Измамникът успял да изтегли на каса солидната сума от 195 000 лв. с фалшификат, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Приживе починалият мъж притежавал недвижими имоти в София и въпросните 195 000 лв.

Обвиняемият А. П. никога не се е познавал с него.

През 2015 г. А. П. представил пред нотариус фалшиво завещание, привидно издадено от името на починалия. Направил искане за обявяване на завещанието, в резултат на което нотариусът му издал нотариално удостоверен препис. А.П. успял да се снабди и с препис-извлечение от акта за смърт на Д. В.

На 21 декември 2015 г. обвиненият се явил в банка, където представил нотариално заверения препис на неистинското завещание, заедно с препис-извлечение от акта за смърт. Представил се като наследник по завещание и направил искане за получаване на парите. Служител от банката направил проверка в Столичната община за истинността на смъртния акт. Документът бил истински, но от справката станало ясно, че починалият човек има трима наследници. 

В началото на 2016 г. А. П. все пак успял да получи парите на каса в брой. Обвиняемият е подписал декларация по реда на ЗМИП за техния произход, като посочил, че ги е придобил чрез наследяване.

Обвинението е доказано от свидетелски показания, удостоверения за наследници, банкови документи, експертизи, веществени доказателства и др.

А.П. е задържан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!