Магистратите от спецправосъдието ще останат в професията, за която са призвани

OFFNews 14 април 2022 в 10:31 1320 0

Магистратите от специализираните съдилища и прокуратури ще останат в професията, за която са призвани, ще продължат да работят.

Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Гочев пред БТН по повод закриването на специализираното правосъдие.

"При недобросъвестно поведение на съответния прокурор или съответния съдебен състав е възможно едно дело да се бави 2 г., но ние вярваме в българските магистрати и не допускаме, че тези професионалисти ще провалят труда си", отговори той на въпрос дали е възможно знакови дела да се забавят сериозно.

Според Гочев е разбираемо притеснението за личната кариера на засегнатите от евентуалното решение на парламента.

"Аз разбирам тези притеснения и се надявам, че ще можем да ги тушираме. Те ще продължат да работят", заяви депутатът.

Той напомни, че в правомощията на Висшия съдебен съвет е да решава проблема с натовареността и на кой съд колко съдии са нужни.

"Това, което ние сме заложили, е някакво разпределение, защото тези съдии имат много висока специализация по въпросите на организираната престъпност, финансовите престъпления, която е ценна. Това, което сме се опитали да постигнем, е тази специализация да се разпространи в съдилищата и да не е концентрирана само в един съд”, обясни Гочев.

Депутатът от ПП категорично отрече закриването на специализираното правосъдие да се прави, за да няма кой да контролира 13 млрд. евро, които ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Дори не знам откъде идва тази идея. Не мога да си представя как може да се обоснове подобна теза. Нашата идея по-скоро е да подобрим контрола, включително контрола по места", посочи Димитър Гочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!