Лозан Панов обжалва отказ да получи цялата документация за проверки спрямо него

OFFNews Последна промяна на 01 март 2021 в 11:54 1553 0

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обжалва отказа на главния съдебен инспектор Теодора Точкова да му бъде предоставена цялата документация за всички извършени спрямо него проверки.

В жалбата си Панов напомня, че достъпът до обществена информация е конституционно гарантирано право. 

Точкова предостави на Панов само извлечения от протоколите за прекратяването на водени срещу него проверки, припомня БНР. Отказът ѝ да даде цялата документация е мотивиран с изричното несъгласие на засегнати трети лица и наличие на служебна тайна за част от исканата информация.

В жалбата си, освен Конституцията, съдия номер едно Панов цитира и практика на съда в Страсбург, според която неоснователният отказ да бъде предоставена обществена информация представлява монопол, който пък се явява форма на цензура и е в нарушение на защитената от Конвенцията свобода на изразяване и право на всеки да получава и разпространява информация.

Панов е категоричен, че информацията за проверките срещу него е с надделяващ обществен интерес заради публично известните му позиции за реформиране на съдебната система и отстояване на нейната независимост.

„Твърдението за наличие на класифицирана информация е бланкетно и недоказано. Неправилно е прието, че част от информацията е служебна тайна, няма доказателства за това“, пише още в жалбата си Лозан Панов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови