Лозан Панов поиска пълна информация за проверките срещу него

OFFNews 13 януари 2021 в 12:19 2777 1

​Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е изпратил искане до главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за предоставяне на цялата информация за всички извършени проверки спрямо него, съобщават от ВКС. 

Вчера Панов е дал съгласието си да бъдат предоставени поисканите от заявител по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) копия от документи, свързани с извършените от ИВСС проверки срещу него. В писмото до Теодора Точкова се казва, че заявлението по ЗДОИ за пореден път доказва, че гражданите искат да се запознаят с пълната и коректна информация за проверките и е безспорно, че в случая е налице надделяващ обществен интерес.

Сред най-фрапантните проверки срещу Панов е по делото срещу бившия кмет на столичния "Младост" Десислава Иванчева и разрешението за снимането на скандалния рапърски клип с миски в сградата на Съдебната палата.

В подкрепа на правото на обществото да знае какво прави ИВСС Лозан Панов подчертава, че съдебната практика по отношение на информацията, която се получава, създава и съхранява по повод на извършвани от инспектората проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите, винаги е налице надделяващ обществен интерес.

Панов изтъква, че по отношение на две от приключилите проверки срещу него е поискал да му бъдат предоставени изготвените от ИВСС документи, но е получил откази. И цитира писмото на Точкова до Пленума на ВСС по повод на искането да бъде изслушана по аферата "ЦУМ-гейт".

Панов напомня, че за започването на всички проверки от ИВСС срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор. "Това категорично опровергава тезата Ви за загриженост по отношение на доверието на обществото към съдебната власт и относно правата и репутацията на проверявания магистрат. Така че логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на ИВСС по всяка от тях, с извършените действия от страна на Инспектората, с доклада и с протокола от заседанието, на което е обсъждан. Начинът, по който Инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверяваният магистрат и да не се накърняват правата му", пише шефът на ВКС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови