Лозан Панов не е нарушил независимостта на апелативния спецсъд, реши инспекторатът на ВСС

OFFNews 02 април 2019 в 17:40 2920 2

Снимка ВКС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет прекрати проверката си срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Проверката трябваше да установи дали Панов е накърнил престижа на съдебната власт и независимостта на апелативния спецсъд, като е назначил проверка на делата по мерките за неотклонение на обвинените за подкуп бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Проверката е приключила на 20 март. Изготвен е доклад, съдържащ становище за липса на достатъчно данни за извършени нарушения, а на 1 април инспекторатът е взел решение за прекратяване на проверката.

Председателят на ВКС беше проверен заради писмо на съдии от апелативния спецсъд, в което те се оплакаха, че Панов е изисквал делото за проверка, преди те да са се произнесли окончателно за това да Иванчева и Петрова трябва да останат в ареста.

Съдиите поискаха ВСС да каже дали по този начин Панов не е нарушил независимостта им.

Срещу изисканата от Панов проверка се обявиха и от прокуратурата, като трима прокурори безпрецедентно поискаха председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава материалите на тримата съдии, изпратени от Панов.

В същото време проверката откри, че Ушев е ходил в кабинета на съдията по делото срещу Иванчева Иво Хинов и е настоял то да се изпрати бързо на втора инстанция, за да се произнесат за ареста ѝ. 

За целта в апелативния спецсъд бе образувано дело без да бъде спазен 7-дневният срок, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс.

Постановеното от Хинов пускане от ареста беше спряно само няколко часа по-късно и заради това Панов поиска ВСС да накаже Ушев, но съдийската колегия отказа. В момента Панов обжалва това решение пред ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови