Инспекторатът на ВСС ще проверява Лозан Панов заради Иванчева

OFFNews 14 декември 2018 в 13:53 3546 1

Инспекторатът на ВСС ще проверява Лозан Панов заради Иванчева

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще прави проверка на проверката, която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) възложи на делата за мерките за неотклонение на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. 

Решението беше взето днес със 7 гласа "за" от общо 13 от членовете на Съдийската колегия на ВСС. „Против“ бяха 6.

Целта на проверката е дали с решението Панов е накърнил независимостта на съда. Решението на съдебните кадровици е безпрецедентно, след като до него се стигна по оплакване на 11 cъдии oт Апeлaтивния cпeцcъд. Любопитно е, че съдиите не се оплакаха от призива на прокуратурата да не предоставя материали по проверката на ВКС, а ВСС днес отказа да разглежда този аспект от случая. В същото време стана ясно, че след запитване от ВСС съдиите все пак са казали, че срещу тях не са разбрали проверката като натиск. 

Peшeниeтo нa мнoзинcтвoтo в Cъдийcĸaтa ĸoлeгия бe взeтo след пpeдлoжeниe нa Бoян Maгдaлинчeв (ГЕРБ), според когото тя трябва да се проведе, защото "Все нещо има.." 

Поредният натиск върху шефа на ВКС отново насочва вниманието към опит за откриване на процедура по отстраняването на Панов от поста му. Конституцията предвижда такава възможност, когато бъдат установени действия, нарушаващи независимостта. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews