Крум Зарков: Агенция ще разследва високите етажи на властта, МС решава за създаването й днес (допълнена)

OFFNews 26 октомври 2022 в 09:13 1319 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/архив

Правителството решава днес агенция да поеме част от функциите на КПКОНПИ

Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство. Те предвиждат създаването на специална агенция, която да разследва високите етажи на властта, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков

Идеята е агенцията да поеме част от работата на КПКОНПИ, която да остане с по-малко функции, уточни той. 

Предложението предвижда ръководството на новата агенция да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я председателстват на ротационен принцип за по една година. "Идеята е, че ако вие сте председател и си затворите очите по някои преписки, ще знаете, че следващата година ще дойде друг и ще ги погледне", обясни Зарков.

Двама от членовете на ръководството ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от ВКС и ВАС. Решенията ще се взимат с обикновено, а не с пълно мнозинство, за да не може член от ръководството да блокира разследвания, допълни той. 

Агенцията, която ще разследва най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от разследванията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува производство, агенцията ще има право да обжалва пред съда. 

Агенцията ще се председателства на ротационен принцип.

МС прие днес и промени в закона за медиацията, чиято цел е да разтоварят съдилищата. Въвежда се задължителна медиация по определени граждански и търговски дела - напр. касаещи семейни отношение и етажна собственост.

Кабинетът прие и промени, въвеждащи електронни партиди за недвижимите имоти, съобщи Зарков след правителственото заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews