КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси транспортния министър

Николай Събев продължил да е съдружник в частна фирма, а уволненият вчера зам.-министър Илия Илиев е свързан с частни дружества

OFFNews 23 февруари 2022 в 14:23 5380 1

Николай Събев

Антикорупционната комисия образува производство за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместника му Илия Илиев.

Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация в Afera.bg, че министърът е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност, съобщиха от КПКОНПИ.

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“, въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура.

Вчера OFFNews първи разкри, че зам.-министър Илия Илиев е уволнен. Стана ясно, че срещу него има сигнали за конфликт на интереси. Преди да влезе в управлението той се занимаваше с проектантска дейност и изпълняваше някои от големите инфраструктурни проекти на НКЖИ, финансирани със средства от еврофондовете.

От обясненията на Николай Събев се разбра, че в БДЖ са започнали "решителни и дълбоки реформи" и че се нуждае от екип, който да следва темпото на промяната.

В Софийски градски съд КПКОНПИ внася иск срещу Александър Тумпаров, обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Стойността на исковата претенция е 14 219 885,14 лв., като в нея е включена стойността на един недвижим имот и едно моторно превозно средство.

В Окръжен съд – Разград се внася искова молба срещу Станимир Серафимов. Той е обвинен от прокуратурата за предоставяне на парични кредити, без надлежно разрешително, срещу задължението сумите да му бъдат върнати, ведно с определена от него лихва, както и за извършване на сделки с недвижими имоти и движими вещи, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление. Стойността на иска е 255 183,16 лв., както и пет недвижими имота и 2 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Шумен се внася иск срещу Сълзица Ченкова, на стойност 135 369,76 лв. Претендира се и отнемането на недвижим имот. Тя е обвинена от прокуратурата за данъчни престъпления.

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Владислав Бояджиев. Стойността на иска е в размер на 108 757,06 лв., като в нея е включена и стойността на 9 моторни превозни средства. Той е обвинен от прокуратурата за данъчни престъпления – избягване плащането на ДДС в особено големи размери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови