Комисията на Цацаров иска имущество на зам.-министъра от Боклукгейт

OFFNews 14 април 2021 в 15:46 3676 0

Антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е предявила иск срещу бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков на стойност 871 033,67 лв.

Претендират се идеални части от имоти в София (два апартамента и гаражи, ателие и паркомясто), двуетажна къща в Ботевград, поземлен имот в Правец и паркомясто в Поморие.

Живков е обвинен от прокуратурата за това, че като зам.-министър е участвал в организирана престъпна група.

Красимир Живков е обвиняем заедно с братята Пламен и Атанас Бобокови по делото "Боклукгейт". Специализираната прокуратура обвини Атанас Бобоков и Живков за ръководители на организирана престъпна група, чрез която в период от около 5 г. с користна цел са извършили престъпление по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на хората, управляване на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци.

Освен това двамата са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления - Атанас Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Красимир Живков е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда.

КПКОНПИ е внесла искове и срещу още двама - Злати Илиев на стойност 217 108,90 лв. и срещу Боян Савов за 1 905 109,27 лв. Срещу Илиев прокуратурата е повдигнала обвинение за престъпен сговор за извършване на кражба. Обвиненията срещу Савов са за данъчни престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки