Иранец, приел християнството, чака решението на българския съд за екстрадицията му

OFFNews 21 ноември 2022 в 16:27 2492 0

Иранското знаме

Снимка БТА

Иранският флаг

Иранец, сменил религията си от ислям в християнство, е арестуван в България. Предстои съдът да разгледа искане на Иран за екстрадицията му, докато мъжът чака за предоставянето на закрила, съобщава Свободна Европа.

След като сменя религията си, мъжът е задържан и измъчван от иранските служби. След като се възстановява, той бяга в Турция заедно със семейството си, а след това идва в България.

Техеран официално поиска връщането на строителния предприемач, който преди месец и половина е пресякъл границата на държавата ни. Сега пред българския съд стои въпросът дали е опасно човек да бъде върнат там, където е осъден и изтезаван заради смяната на религията си. 

Предисторията на Аслан Ширинзаде започва преди 5 години, когато той решава да се откаже от исляма. Тогава той е забелязан от иранските тайни служби. След ареста мъжът е подложен на 6-дневни изтезания.

Аслан е освободен под гаранция и когато се възстановява, бяга в Турция заедно с жена си и детето си. Там обаче е открит от иранските служби и се налага отново да избяга. Така попада в България. Планът е да продължат на Запад, но на границата със Сърбия са задържани.

Месец и половина семейството е разделено. Ширинзаде е в следствения арест, а жена му и 17-годишното им дете са в мигрантския лагер в столичния квартал "Военна рампа". Семейството е кандидатствало за закрила, но междувременно е започнала процедура по искането на Иран мъжът да бъде екстрадиран обратно в родината му.

От "Свободна Европа" са отправили запитвания по случая до прокуратурата и Държавна агенция за бежанците (ДАБ), но институциите все още не са предоставили информация по темата. 

Диана Даскалова Радославова, която управлява центъра за правна помощ "Глас в България", работи по защитата на Аслан. Първоначално му е назначен служебен защитник. 

"Има практика на Европейския съд по правата на човека, че ако има открито производство за закрила и ако има произнасяне, че дадена страна не е сигурна, лицето не трябва да бъде връщано, независимо каква е претенцията към него - дори наказателна присъда или заплаха за националната сигурност", коментира тя пред "Свободна Европа".

Аслан Ширинзаде има 7-годишна присъда за финансово престъпление, произнесена задочно. Заради нея мъжът е обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. Това е и причината иранецът да бъде оставен за постоянно в ареста от съда.

Според адвокат Радославова присъдата му за финансово престъпление в родината му е по "изцяло скалъпени обвинения" зад които прозира "прикрито религиозно преследване".

Самият Ширинзаде твърди, че преди да бъде осъден задочно за финансово престъпление, срещу него е била произнесена и религиозна присъда. Той обаче не разполага с документално доказателство за нейното постановяване.

Мъжът има видими белези по цялото си тяло от изтезанията, когато е бил задържан от иранските власти. Поради тази причина може да се поиска изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, която да установи следите от наранявания по тялото му.

Предстои искането за екстрадицията на Аслан Ширинзаде да бъде разгледано на първа инстанция в Окръжния съд в Монтана. Окончателното решение обаче ще бъде взето от Софийския апелативен съд.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews