Има още свидетели на катастрофата на Околовръстното

Разследването срещу полицейския патрул, ескортирал Димитър Любенов, е инициирано от прокуратурата, твърди шефът на СГП Илиана Кирилова

OFFNews 07 октомври 2022 в 15:46 3704 1

прокуратура

Снимка Стоп кадър БНТ

Градският прокурор Илияна Кирилов и нейният заместник Иво Илиев.

Има и други свидетели на катастрофата на Околовръстното шосе в София, при която загина 64-годишен французин и пострадаха други двама, обявиха от Софийската градска прокуратура. Още вечерта е получена информация, че Любенов се е свързал с полицията, карал е автомобила си и зад него е била полицейска кола.

Пресконференцията на държавното обвинение бе свикана няколко часа, след като служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви пред БНР, че има тенденция, след като прокуратурата събере материали по досъдебни производства, "да се изпада в ситуация МВР да не може да ги коментира, а прокуратурата избирателно да може и започва един диалог, в който МВР не може да бъде пълноценна страна". По думите му обвинението е отказало задържането на двамата служители на реда, свързани с катастрофата. 

"Крайно е неприятно, ставаме жалки сигурно в очите на хората и медиите с тези прехвърляния на отговорност между институциите. Защо да ги крием ние полицаите?", попита ръководителят на СГП Илиана Кирилова. 

Според версията на прокуратурата полицаите, съпътствали автомобила на обвинения за инцидента Димитър Любенов, са пътували до него до момента на катастрофата, след което на запис на камери се вижда, че са дали заден ход с автомобила си. След подадения сигнал на 112, те първи се връщат на мястото на катастрофата като най-близък патрул в района.

По показания на Любенов, преди да се качи зад волана, той им е дал 200 лв., за да го ескортират. Демерджиев обаче уточни, че няма доказателства за това, няма и данни от камери, но на двамата вече са отнети служебните карти и оръжието. 

Кирилова подчерта, че образуваното разследване срещу полицейския патрул е инициирано от прокуратурата, която се е самосезирала след публикации в медиите и се е обърнала към "Вътрешна сигурност" на МВР.

Наблюдаващ прокурор е прегледал записите от камерите заедно с колегите си от вътрешното министерство. На тях се виждало движението на полицейската кола, но не се разпознават хората в нея.

"В случая прокурорът е преценил, че няма как да вземе мярка задържане за 72 часа, защото няма как да повдигне обвинение на база само видяното от записите, без докладна на МВР и без джипиес", обясни Кирилова.

От "Вътрешна сигурност" предложили да изпратят доклад с джипиес данни, чрез които да идентифицират служителите на реда. След получаването на доклада са изпратени следователи за последващи действия.

От СГП уточниха още, че "ще се прецени дали да бъдат повдигнати обвинения по досъдебното производство за престъпление по служба", когато се съберат съответните доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови