Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Янева не иска да каже дали "Двете каки" е радиопиеса

OFFNews 02 ноември 2016 в 15:23 6007 3

Янева не иска да каже дали

Снимка БГНЕС, архив

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева отказа да коментира твърденията на адвокат Момчил Мондешки, че записите, станали популярни като "Яневагейт", са били режисирани. В интервю пред главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков Мондешки твърди, че бившата съдийка Румяна Ченалова е предложила записите да бъдат направени нарочно и като застраховка срещу "опраскване". 

"Нямам коментар, благодаря ви!", каза в телефонен разговор пред OFFNews Янева, след което затвори телефона. Другият участник в разговорите - Румяна Ченалова, е с изключен телефон. По-рано днес пред "Дневник" обаче тя заяви, че твърденията на Мондешки не отговарят на истината. 

"Той твърди, че не познава хората, за които се говори в разговорите, но е лесно проверимо, че той работи с Александър Ангелов, който е адвокат на Делян Пеевски. Не е случайно, че интервюто излиза в медия, контролирана от Пеевски", каза Ченалова. 

Според твърденията на Мондешки тримата участници в разговора се разбрали „да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно за определени хора… В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да е окаже проблем в бъдеще.“

Твърденията му идват само седмица, след като премиерът Бойко Борисов лансира идеята, че записите са направени контролирано, за да се пускат на порции и участниците в тях се събират редовно и "имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат". Според Борисов записите не трябва да бъдат проверявани, защото са "врачки и махленски клюки". Скоропостижно тази идея беше подета от Мондешки. "Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани", обяснява той пред "Труд".

Бившият правосъден министър Христо Иванов призова прокуратурата да се сезира, тъй като втори участник е потвърдил автентичността на записите в "Яневагейт". "Разбира се, целта на цялото упражнение на Блъсков със "спонтанното" самопризнание на Мондешки (надлежно размножено през всички други отвори на Пеевската отделителна система) е да се обори съдържанието на разговорите", коментира Иванов. И допълва, че прокуратурата трябва да провери дали записите са направени така, както описва Мондешки. "Но доколкото интервюто и записите са достъпни за всички и са отворени не само за прокурорски интерпретации, прокуратурата не може да игнорира това, което здравият разум навежда", обяснява ексминистърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12761

1

cepcem

02.11 2016 в 15:36

Като ги чух тия "Каки" какъв махленски тон поддържат, просто не мога да си представя на по-долните нива на съдебната система какво се случва. А като си представих, сега ме е страх да мина по мост и да отида на зъболекар.
 
X

Да помогнем на украинските деца!