Янаки Стоилов още чака данните за работата на специализираните съд и прокуратура

Дискусията за промените в съдебната карта на страната е закъсняла, смята правосъдният министър

OFFNews 14 юни 2021 в 10:11 1494 0

Правосъдното министерство все още чака информация от Специализирания съд и Специализираната прокуратура, за да направи анализ за работата им. Очакванията са това да стане тази седмица.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Янаки Стоилов пред Нова тв. Той допълни, че от пълнотата на данните ще зависи дали правосъдните органи искат "конструктивно взаимодействие с МП". Намеренията на ведомството са да предостави въпросната информация на следващия парламент, защото темата ще е актуална отново, а въпросите не бива да се решават едностранно и с предубеденост.

Въпросът със специализираното правосъдие е бил обект на разговори и с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши при посещението й в София миналата седмица. Кьовеши е заявила, че трябва да се разследват престъпления по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо с ясен резултат, обясни министър Стоилов. 

Темата със закриването на специализираните органи на съдебна власт изникна в 45-ото Народно събрание, но до решение така и не се стигна заради краткия живот на парламента. 

Янаки Стоилов обясни още, че проблемът за смяната на главния прокурор и ВСС е особено чувствителна и "зависи от развитието на ситуацията в страната, ефективността на работата на тези органи и от позициите на политическите сили". За оставките на Иван Гешев и ВСС настояват от организация БОЕЦ, подкрепени от Демократична България и други формации.

"Това е въпрос, който трябва да се отправи към ръководствата на партиите, които ще влязат в следващия парламент", категоричен бе правосъдният министър. 

Според него дискусията за промените в съдебната карта на България е закъсняла.

"Въпросите на правосъдието не могат да бъдат оставени само на магистратите, защото имат демографски, социално-икономически, транспортни и други измерения. Категорично не приемам предложението първоинстанционният съд да е не районният, а окръжните съдилища. Това отдалечава гражданите от правосъдието и може да доведе до оскъпявани и пренасяне към следващите степени на съдилищата", коментира Стоилов.   

На въпрос дали има развитие по въпроса с клипа със сексуално насилие в затворите, осветен от бизнесмена Светослав Илчовски пред депутатите от 45-ото НС, министърът отговори, че е изпратил сигнал до главния прокурор и е назначил проверка в местата за лишени от свобода, но от там "не излизат данни". Освен това и самите засегнати не са се оплакали. Установени са били няколко други случая, които бяха огласени от зам.-министър Мария Павлова миналата седмица.

Според агробизнесмена Илчовски обект на посегателство в ареста бил алкохолният бос Миню Стайков, който отрече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!