9 случая на изнасилване в затворите за четири години

Правосъдното министерство иска от АДФИ проверка на 4 обществени поръчки

OFFNews 10 юни 2021 в 16:55 3920 0

Заместник-министър Мария Павлова

Приключила е назначената проверка във връзка със сигналите за издевателства в затворите. За периода от януари 2017 г. до май 2021 г. има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред журналисти в Софийския затвор.

Всички случаи са докладвани в прокуратурата, по 6 от тях има образувани досъдебни производства, 2 са приключили с осъдителни присъди.

Стана ясно и, че министерството на правосъдието е поискало от Агенцията за държавна финансова инспекция да провери за нередности 4 обществени поръчки, възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/, Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/ и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ /ДПФЗД/.

Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН – зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на ГДИН. Става дума за използваните препарати във връзка с ковид-мерките в местата за лишаване от свобода, както и за регулярните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана“, е доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията, а в Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

Министерството на правосъдието е поискало още от Агенцията за държавна финансова инспекция да бъде извършена проверка на начина на формиране на цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода. Заместник-министърът заяви, че АДФИ се е самосезирала в началото на тази седмица и вече е започнала проверка за обществената поръчка за доставката на храни в затворите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!