И Апелативната спецпрокуратура иска да участва в обсъждането на съдебните закони

OFFNews 02 февруари 2022 в 09:47 1298 0

Административният ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Ивайло Ангелов е изпратил открито писмо до министъра на правосъдието и до Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно събрание, с което изявява желание и готовност за участие в работни групи за обсъждане на законодателни промени.

Ден по-рано и шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова изпрати подобно писмо с обяснението, че Специализираната прокуратурата ще даде гледната точна на практикуващите юристи в областта на наказателното право и процес и ще допринесе за изработването на качествено законодателство в тази област. 

Различните прокуратури се активизираха след изказването на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев, който декларира желание да участва активно в съдебната реформа. Според него обаче "никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел".

Последва реакция от Асоциацията на прокурорите в България, които обявиха, че "със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови