Прокурорите настояват да участват в съдебната реформа

OFFNews 31 януари 2022 в 14:04 1795 0

Апелираме в процеса на осъществяване на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, които със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава.

За това призовава Асоциацията на прокурорите в България в писмо до правосъдния министър Надежда Йорданова и депутатите от правната комисия в парламента. Преди дни и ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев декларира желание на прокуратурата да участва в реформирането на системата.

В декларацията си от асоциацията обявяват, че имат за свой основен приоритет отстояване на независимостта на съдебната власт и защита правата и интересите на работещите в системата на обвинението.

"Категорично заявяваме, че прокуратурата е работеща институция, а българските прокурори, следователи и съдебни служители са отговорни и почтени професионалисти, които със своя всеотдаен труд дават важен принос в борбата с престъпността и преграждането на пътя на беззаконието. За нас уважението към Конституцията, спазването на законите и съблюдаването на утвърдените европейски принципи, а именно разделението на властите и върховенството на правото, не са кухи фрази и изпразнени от съдържание думи, а кауза и мисия, за които ежедневно се борим", подчертават те.

В документа се казва още, че прокурорите осъзнават необходимостта от провеждане на съдебна реформа и споделят справедливите очаквания на българските граждани тя да бъде осъществена по прозрачен и принципен начин, "за да бъде постигната единствената възможна легитимна цел - усъвършенстване работата на съдебната власт и гарантиране развитието на българската държава като модерна, просперираща и европейска такава".

"От години алармираме, че е налице крещяща нужда от дълбока и принципна промяна в материалното и процесуално наказателно законодателство. Налице са и редица въпроси, които подлежат на усъвършенстване в устройствения Закона за съдебната власт, открит е дебатът за евентуални конституционни реформи. Заявяваме категоричната си воля да не бъдем пасивен наблюдател, а активен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси!", декларират от асоциацията.

Но допълват, че няма как една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси, и ако не бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!