Главният прокурор е получил предложението за предсрочното му освобождаване

OFFNews 15 май 2023 в 19:31 2790 0

Магдалинчев

Снимка БТА

Боян Магдалинчев

Иван Гешев е получил и подписал днес преписа от предложението на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното му освобождаване, обяви Боян Магдалинчев от съдебния съвет пред БНТ. И допълни, че закъснението е заради отсъствието на Гешев от страната.

С това започва да тече 7-дневният срок, в който Гешев може да направи възражения и да посочи доказателства в своя защита, но процедурата по освобождаването му не може да се ускори. След изтичането на 7-те дни в срок от три дни ВСС трябва да свика заседание и на него да провери редовността и допустимостта на предложението.

Това означава, че е възможно за обяснения да бъде привикан и израелският експерт, за когото бе съобщено, че е направил оглед на мястото на взрива срещу кортежа на Иван Гешев.

ВСС може единствено да разгледа предложението за освобождаване, но не може да се самосезира по твърденията на Иван Гешев от днес, поясни Боян Магдалинчев. Самият той бил учуден от искането на шестимата прокурори, защото не виждал да има напрежение сред прокурорите досега.

"Нямам обяснение откъде тръгна, но действително не е приятно нито за системата, нито за обществото (...) Не знам какви са отношенията между двамата (Иван Гешев и Борислав Сарафов - б.р.), защото те застъпват две взаимоизключващи се тези. Единият сочи за политиката в прокуратурата, другият сочи други неща за заместника си", коментира Магдалинчев.

За отстраняване на главния прокурор са нужни 17 гласа във ВСС, който в момента е с намален състав - липсват двама души от съдийската колегия и един от прокурорската, напомни Магдалинчев. Иван Гешев, който по право е член на съвета, също не може да участва в гласуването.

"Иска ми се да вярвам, че не е подложен на политическо вмешателство, макар че в някои случаи, по различни начини и способи, примерно чрез законодателни промени, може да се влияе върху съдебната власт", коментира Боян Магдалинчев и даде пример със закриването на специализираните съд и прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови