Гешев: Опитват се да съсипят прокуратурата, както Костов - следствието

OFFNews 19 декември 2019 в 10:20 5148 4

Промените в конституцията, които засягат изваждането на прокуратурата от съдебната власт, целят премахването на определени неудобни хора, така, както преди време премиерът Иван Костов е посегнал на следствието, защото не е харесвал неговия шеф Бойко Рашков. 

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ. 

"Пътят към ада е постлан с добри намерения. Цели се не механизъм за контрол, а механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не се харесва. Унищожаване по начина, по който беше унищожено следствието по времето на Иван Костов", каза Гешев.

Той обясни, че следствените служби са били откъснати от Националната следствена служба. Няколко години след това нещата били оправени, но следствието загинало.

"Към момента не съм чул рационални, конкретни идеи, юридически аргументирани идеи, които да бъдат обсъждани. Т.е. ние почваме един дебат, за да установим какъв е предметът на дебата. Аз не съм наясно какъв е предметът на този дебат. Ако е за място на прокуратурата, тази тема се повдига от дълги години. Тя е решена с едно конституционно решение. Този проблем може да бъде решен само с Велико Народно събрание", каза Иван Гешев.

Неговото лично мнение, което се споделя и от останалите прокурори, е, че прокуратурата не бива да се вади от съдебната власт. Обяснението е: "Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. И няма да ме питате - как ще устоите на политически натиск. Този политически натиск ще бъде ежедневие", посочи Гешев.

"По-сериозният дебат, който никога не се повдига, е за законите и за тяхното качество. За това, че те са морално остарели. За това, че те регулират обществени отношения, които вече не фигурират или не регулират съществуващи такива", каза главният прокурор.

Той допълни, че поема "една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен
капацитет", въпреки че "няма структура и организация, която да е без проблеми. Въпросът е всяка да решава собствените си проблеми, а да не прехвърля отговорността за тях на други".

"На мен най ми се иска след тези 7 г. ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им. Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат", посочи Гешев.

Едно от най-големите предизвикателства според него е да се промени мисленето, което съществува у много прокурори, че те са чиновници и магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

4

Мойри

19.12 2019 в 12:39

Има и такива случаи, но прокуратурата да е част от съдебната власт е изключение и то характерно за тоталитарни държави. По широко разпространеното положение е прокуратурата е да част от изпълнителната власт, като министърът на правосъдието оглавява прокуратурата.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

19.12 2019 в 12:15

И КОЙ Гешефтко посипа пътя на прокурватурата към ада с добри намерения?..
Кой 7 години всяка сряда бе на килимчето на Дондуков 1? "За доклад", отчет и "ценни" указания от изпълнителната власт - по думите на самия дондуковския стопанин? Та това не е ли нарушение на Конституцията за "независимата" прокурватура?
И как бе Гешефтко работи УЖ добре прокурватурата при липса на годни доказателства от съсипаното следствие?
С присъдите от Страсбург.. И изплащаните обезщетения за съдебен произвол, отказ от правосъдие и т.н.
ДЕТО ВИ ГИ ПЛАЩА МАТРЯЛА...

4000

2

Martin Milev

19.12 2019 в 11:15

И както Бойко държавата.

6506

1

bobacko

19.12 2019 в 11:01

Значи следствието било умряло, ама прокуратурата работи перфектно и всичко е точно. Ама никой не попита Избраният как така прекрасно работи прокуратурата без следствието? Е, има един отговор за това как работи прокуратурата. Обажда се няКОЙ и нарежда кой да се опраска и кой да се оправи.И как така все Костов е срал в гащите на всички.