Епизод пореден: Прокуратурата пита МВР за 19-те от списъка на Петков

OFFNews 09 февруари 2022 в 15:23 1699 0

Прокуратурата ще поиска от МВР данни от списъка с 19-те лица, за които се твърди, че са извършили престъпления, съобщиха от държавното обвинение, минути след разпита на премиера Кирил Петков във ВКП. Именно министър-председателят занесе папката с имената.

От съобщението става ясно, че Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, "но не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата".

"Същата, съгласно чл. 127 от Конституцията, следи за спазване на законността, като e единствено компетентна да привлича към наказателна отговорност лица, извършили престъпление и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер, посочват от прокуратурата.

Държавното обвинение "ще изиска от МВР и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия".

Прокуратурата напомня, че по реда на чл. 198 НПК и при спазване презумпцията за невиновност българската общественост е била своевременно информирана за предприеманите действия по разследвания, касаещи част от посочените от министър-председателя лица. Същото може бъде проверено на официалния сайт на прокуратурата, се казва в съобщението.

"Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество", завършва съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови