Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Екстрадираме холандка, искала да воюва за Ислямска държава

OFFNews 04 януари 2017 в 11:18 3140 2

Екстрадираме холандка, искала да воюва за Ислямска държава

Снимка Булфото

Български съд постанови 33-годишната Хелена Петронела Лике Сонтейнс да бъде екстрадирана обратно в Холандия, където е разследвана за тероризъм.  

Сонтейнс беше задържана на 21 декември при преминаването на границата при ГКПП „Капитан Андреево“. За задържането ѝ имаше издадена европейска заповед за арест. Разследването срещу нея в Холандия е започнало, след открито нейно писмо, в което тя признава, че се заминава за Сирия, за да се присъедини към редиците на „Ислямска държава“.

Решението за екстрадирането на Сонтейнс беше разрешено от Хасковския окръжен съд. Сонтейнс е потвърдила пред съда желанието си да бъде предадена на холандските власти. Тя заявила, че е вярваща мюсюлманка и отрече да е терорист. 

Полицията тръгнала по следите на жената, след като приятелят ѝ подал сигнал за това, че тя е изчезнала. В квартирата на Сонтейнс е намерена бележка, с която тя се сбогувала и заявява, че заминава за Сирия. “Търсих си сподвижници, намерих ги. Един от тях бе призован за сражение и замина. Аз също съм призована и тръгвам. Бог и Аллах ме зоват”, пишело в бележката. В дома ѝ бил намерен още бележник с рисунки на Батаклан и Париж, както и записки, че търси сподвижници и вече намерила един, който се сражава.

Засега няма данни Лике Хелена да е минавала турско-сирийската граница. Самата тя твърдеше рпед хасковските магистрати, че е била на почивка в Турция. Според законите на Кралство Нидерландия наказанието по повдигнатото обвинение за тероризъм може да стигне до 15 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

2

Бухльо

04.01 2017 в 12:30

Това да си холандка и да искаш да си арабка...какво не прави пуста незадоволеност...

77927

1

El Commandante

04.01 2017 в 11:45

Ако аз бех жена и изглеждахпо тоя начин, сигурно и аз щех да мразим целия свет...