ДПС предлага промени в Конституцията: ВСС да се раздели на 2 съвета. В тях да не са Гешев и председателите на ВАС и ВКС

Ружа Райчева 08 юни 2023 в 13:02 4864 0

Йордан Цонев и Делян Пеевски в пленарната зала

Снимка БТА/Зара Русева

Йордан Цонев и Делян Пеевски в пленарната зала

Разделяне на Висшия съдебен съвет на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души. Членовете на квотата на парламента в съвета да се избират с мнозинство от 2/3. Главният прокурор Иван Гешев, председателите на ВАС и ВКС, както и министърът на правосъдието да не участват в новите два съвета.

Тези промени в Конституцията предлага ДПС, като ги публикува на официалния си сайт.

В проекта си ДПС предлага още да се премахне правомощието на главния прокурор, което предвижда осъществяването на надзора за законност. "Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции", пишат от движението.

Според ДПС отмяната на това правомощие премахва и възможността главният прокурор да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда.

Предлага се да остане друго правомощие на главния прокурор, предвиждащо да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.

Според ДПС предложението от тях промени в Конституцията изцяло отразяват препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроатлантическите партньори на страната ни.

След консултации с европейските партньори в Брюксел ДПС предложи членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3. Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда и уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба, се допълва в съобщението.

Предвижда се и премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

По-рано днес в Народното събрание (НС) стана скандал след вчерашния избор на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за член на парламентарната комисия за промени в Конституцията. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че го е страх да си сложи името в комисията заради потенциалния ѝ провал и същевременно обвини "Възраждане", че е Пеевски е бил избран, благодарение на това, че те не гласуваха вчера и така Пеевски бе избран. Иванов призова за нови консултации за комисията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews