Дни на Гешев в Конституционния съд: Днес 20 млн. на прокуратурата, в четвъртък - спецправосъдието

OFFNews 12 юли 2022 в 07:44 1652 0

Конституционен съд

Снимка Архив

КС ще гледа поредица от искания на главния прокурор

Дни на главния прокурор в Конституционния съд - днес КС ще се произнесе по искания на Гешев, свързани с правомощията на парламента, както и за орязването с 20 млн. лева на бюджета на прокуратурата. В четвъртък пък ще се гледа по същество противоконституционни ли са част от промените в закона за съдебната власт за закриването на спецправосъдието, които Гешев атакува в съда. 

Днес КС ще се произнесе дали противоречи на Основния закон възможността Народното събрание да дава препоръки по годишните доклади на главния прокурор.

Очаква се също становище дали е в съгласие с Конституцията изискването главният прокурор да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси.

Иван Гешев атакува пред конституционния съд през март две разпоредби в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, припомня БНР. Според главния прокурор, текстовете противоречат на принципа за разделение на властите и разширяват, по недопустим начин, конституционните правомощия на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!