Делото за клевета срещу Бойко Борисов продължава след вота

OFFNews 20 февруари 2023 в 16:36 2737 5

Петков-Борисов

Снимка Архив

Делото Петков-Борисов се отлага засега.

Делото за клевета, което съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков води срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ще продължи на 20 април - след предсрочния парламентарен вот на 2 април.

На днешното заседание, продължило по-малко от час, бяха показани три видеозаписа от изказвания на Бойко Борисов, в които той твърди, че по времето на управлението на четворната коалиция, след като "Газпром" спря подаването на газ за България, държавата е била ощетена с милиони чрез посредници, съобщи БНР.

Според лидера на ГЕРБ от това са се облагодетелствали двамата съпредседатели на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

По искане на страните в процеса съдът назначи експертиза на записите, за да бъде установена тяхната автентичност.

Нито Петков, нито Борисов дойдоха в Софийския районен съд.

Искът на бившия премиер е за обезщетение за 500 000 лв. Съдът обаче призна за допустими 10 000 лв. На 9 януари Петков разясни, че искът е частичен за 10 000 лв., като ако спечелят делото, ще заведат втори - за остатъка до 500 000 лв.

"Лъжите трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надежда, че има политици, които наистина се борят за каузата, не искат да се обогатят и вярват, че корупцията е нещо лошо", коментира тогава Кирил Петков.

"Не можаха да затворят устата на Бойко Борисов с арести, а се опитват с дела", коментира днес адвокатът на бившия премиер Менко Менков. 

По думите му за тях е важна самата завръзка и мотивите, които са послужили за образуването на делото.

"Борисов е изявил политическа и гражданката позиция да интерпретира неща, които преди него са били изложени в публичното пространство и за които има изобилни данни", отбеляза защитникът.

Менков допълни, че защитата е поискала отвод на председателя на съдебния състав съдия Веселина Няголова, защото за тях е станало ясно, че "Кирил Петков си е избрал защитника (Стоян Мадин) едва след като е разбрал кой е съдия по делото, а не предварително, както е при Борисов". Според адвокатите на Борисов Няголова и Мадин са били колеги в СРП и СРС и освен това са били в "близки отношения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

нещото

20.02 2023 в 19:36

Krasimir T.Georgiev - МАТРОСОВ= ГЕРБ

-1655

3

ob1

20.02 2023 в 17:25

Да, очевидно го обожаваш, щом чак местоименията за Него ги пишеш с главни букви... Иконка с тиквата имаш ли си в домашния олтар?

1930

1

Муню

20.02 2023 в 16:45

А, сефте. Въпроса е да се признае за рецидивист в клеветническа дейност и да спрят да го размахват по студия. Народа вече го намрази!