Петков преди делото срещу Борисов: Лъжите трябва да се опровергават (обновена)

Съдът даде ход на делото. Адвокатите на Борисов поискаха прекратяване на производството и отвод на председателя на съдебния състав

Йорданка Веселинова 09 януари 2023 в 10:12 2231 3

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Кирил Петков

"Лъжите трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надежда, че има политици, които наистина се борят за каузата, не искат да се обогатят и вярват, че корупцията е нещо лошо. Аз съм тук, за да се боря за надеждата на българските граждани."

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков  преди заседанието на Софийският районен съд по делото, заведено от него срещу Бойко Борисов за клевета. То е във връзка с изказвания на Борисов, че Петков и Асен Василев са получавали комисионни от договори за доставка на газ. Искът на Петков е за обезщетение за 500 хил. лв. Съдът обаче призна за допустими 10 хил. лв. Петков разясни, че искът е частичен за 10 хил. лв., като ако спечелят делото ще заведат втори - за остатъка до 500 хил. лв. 

"Тук сме, за да опровергаем лъжата за газовите посредници. Лъжата, която г-н Борисов и неговия екип изричаха, е че ние сме се обогатили от газовите посредници. Само българският съд може да даде отговор на българските граждани", добави Петков.

Петков коментира и реализирането на третия мандат. Той заяви, че партиите са в "шизофренична ситуация", при която всички искат да има редовен кабинет, но никой не работи за реализирането на такъв. Съпредседателят на ПП е на мнение, че разговорите трябва да са за принципни политики. 

"Много е малък шансът да има правителство с третия мандат", добави той.

Петков каза, че ще разговарят с всички парламентарни групи, но постави като условие антикорупционният закон и смяната на главния прокурор.

Малко по-късно съдът даде ход на делото. То започна с искане на адвокатите на Бойко Борисов за прекратяване на производството, тъй като в 10:00 ч. Петков и защитата му не били в зала. (през това време се провеждаше брифингът отвън - б.а.) Съдът отхвърли това искане с мотива, че двамата са били в съдебната зала когато е обявено началото на делото, предаде БНТ.

Адвокатите на Борисов поискаха отвод на председателя на съдебния състав с мотив, че той не е безпристрастен, тъй като съдия Веселина Няголова и адвокат Стоян Мадин, защитник на Кирил Петков, са били колеги в СРП и СРС и освен това са били в "близки отношения". Защитата на Борисов отбеляза, че адвокат Стоян Мадин е конституиран като защитник на Кирил Петков сред като делото вече е било разпределено на съдия Веселина Няголова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

09.01 2023 в 13:19

Хубаво щеше да е да могат да се разследват и трол отделите и жълтите медии на герб и дпс захранващи интернет пространството с внушения и фалшиви новини.

-795

2

Дедо МразИ

09.01 2023 в 12:15

Вярно е, и това включва и лъжите на Лъжеца Шарлатанин, който наруши Конституцията и излъга. После последваха хиляди хардрвардски опашатки изтечени от него. Всъщност той май нито веднъж не каза истината

723

1

user4eto

09.01 2023 в 11:26

Понеже българския съд е изключително "независим", резултатите ще са обективни и истински.
Ще се прекръстя три пъти, ако очите на Темида останат покрити тоя път.
 
X

Подкастът на OFFNews