Брендо иска да лежи само в български затвор

Даниела Добрева 25 юни 2024 в 14:13 2814 3

Евелин Банев-Брендо

Снимка Архив

Евелин Банев-Брендо

Предалият се доброволно вчера Евелин Банев-Брендо е поискал от съда да изтърпи в България постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния, съобщиха от Софийския градски съд. Брендо има присъди за пране на пари и наркотрафик.

У нас той има присъда от 6 г. затвор за пране на пари. От понеделник тя е приведена в изпълнение. Освен това той има присъди от 20 г. в Италия и 10 г. в Румъния. 

Но за да се изпълни желанието му да лежи само в България, трябва да има съгласие от другите две държави. Което означава 36 г. затвор. Според българското законодателство обаче не може да се кумулира сборът от трите наказания, а се присъжда най-голямата от трите присъди.

Евелин Банев не за пръв път настоява да изтърпи наказанието си в български затвор. През 2021 г. съдът му отказа с аргумента, че трябва да се намира в страна от ЕС. Същата година той бе заловен в Украйна, получи украинско гражданство и след като бе освободен, изчезна.

Вчера той се предаде в Централния софийски затвор около 7:30 ч. и носеше със себе си сак, готов да влезе в килията. С него бе и адвокатът му. След това е бил транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора, посочи правосъдният министър Мария Павлова, цитирана от БТА.

Евелин Банев-Брендо бе обявен за международно издирване през 2018 г. след присъда за пране на пари. Интерпол така и не го откри. Сега МВР трябва да установи как е влязъл в България и каква е причината за това.

Още за Брендо тук.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    4038

    3

    Moirae

    25.06 2024 в 16:20

    Станахме лунапарк от мутри. Единият в изгнание, почива в родния си град, другият се издирва, но се прибира му свалят обвиненията, трети го пазят снайперисти, четвърти търси параван, за да управлява всичко и всики завинаги. Да се усмихнем за снимка. ДАНС, МВР, Антикорупция и ред институции са атракциони и въртелешки, а ДПС и ГЕРБ така и не се махнаха. Пък първи на опашката са путлеристите на Радев и Израждане.

    800

    2

    Аз мисля че този човек се подигра на цялата българска система. Как можем да го изберем за президент,министър-председател и всичко останало. Той е 100 класи над всички тези измекяри който задръстват тоалетните на държавните апарати.

    628

    1

    user4eto

    25.06 2024 в 14:53

    Или да го заставят да приказва за всичко което знае, канали, участници, корумпирани политици, чадърджии и т.н.
    Или да го пращат в Италия, там ще го посрещнат с една 20-ка.
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024