Кой е Евелин Банев-Брендо - българският кокаинов крал

Даниела Добрева 24 юни 2024 в 11:31 10595 2

Ивелин Банев-Брендо

Снимка БГНЕС/Архив

Ивелин Банев-Брендо

Евелин Банев-Брендо постави в ступор правораздаването в България като се появи днес пред Софийския затвор с адвоката си и се предаде. Това става години след като бе обявен за национално и международно издирване, а Интерпол така и не успя да локализира къде се укрива.

Заради аферите си, свързани с трафика на наркотици от Южна Америка за Европа, се сдобива с прозвището българския кокаинов крал. Има три присъди от три държави и миналото му тръгва също като спортист по борба, но разлика от "колегите си" Брендо не е типичен представител на мутрите. Много по-интелигентен е, рядко се появява с охрана и още по-рядко дава интервюта.

Роденият в Тополовград Брендо, който скоро ще навърши 60 г., нашумява през 2007 г., когато заедно със съпругата си Десислава и още двама е обявен за общодържавно издирване по обвинение за пране на над 2 млн. евро. 

Две години по-късно обвинителният акт срещу сочения за бивш съдружник на убития през 2006 г. Иван Тодоров-Доктора Брендо е внесен в Софийския градски съд. Подсъдим е по две обвинения - първото е за престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система, а второто - за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. враговете му организират атентат. Но Брендо оцелява и се спасява само с огнестрелна рана в ръката. Предпочита да не подава сигнал в полицията. 

Евелин Банев бе задържан в България през 2012 г. В началото на 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7,5 г. за участие в организирана престъпна група, изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, както и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити от наркотрафик. На 17 март 2017 г. обаче Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 г. затвор, която по-късно бе потвърдена от Върховния касационен съд.

Но докато течеше процесът му в България, той бе предаден на италианските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък бе постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев бе временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България, и така успя да изчезне и да се потопи надълбоко. 

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 г. затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно бе потвърдена от третата инстанция.

Междувременно през 2016 г. българинът получи 14 г. затвор от съд в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10,5 г.

Преди 3 г. най-неочаквано Банев бе заловен в Украйна.

За последно името на Брендо бе споменато в медиите в края на 2020 г. Тогава офисът на главния прокурор на Швейцария обяви края на 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени.

По ирония на съдбата, докато Евелин Банев бе издирван в цял свят, той се оказа в България през пролетта на м.г. За това говорят два факта. Първият е пълномощното на адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния.

Вторият е разказът на кмета на село Тлачене Тошко Сашов, който е заверил подписа на Брендо на пълномощното за адвокат Найденова, тъй като кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси в определени случаи.

"Беше един ден в началото на пролетта. Към края на работния ден дойдоха мъже с анцузи и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало. Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но нищо не знам за този господин, после научих. Няма как да го познавам. В документите му не пише "Брендо", разказа тогава Сашов.

Ето как го обрисува бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов:

"Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност".

Това твърдение остана да виси като констатация, без всякакви последици.

Затова пък Цветанов даде разяснения за биографията на Брендо. Той е трябвало да бъде задържан още през 2008 г. по аферата "Кокаинови крале" в Италия, но къртица в редиците на полицията го предупреждава и осуетява ареста му.

"През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в "Евроджъст" в Хага, споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на "Евроджъст" и за мащабна международна операция", разказа Цветанов.

Така и не става ясно кой е предупредил Банев, а разследването срещу него завършва без резултат. Акцията по "Кокаинови крале" е подновена през 2012 г. Същата година е задържан в Италия. Докато е затвора в Милано е отвлечена дъщеря му Лара. Преди 11 г. маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на училище. След 47 дни пленничество 10-годишната тогава Лара е върнато. Най-вероятно срещу откуп.

Името на Брендо се свързва и с побоя над журналиста Огнян Стефанов, с когото имал дългогодишно познанства. След среща между двамата през 2008 г. Стефанов бе зверски пребит с чукове и метални пръти и дълго време бе между живота и смъртта. След това журналистът издаде книгата "Кома", в която разказа за преживяванията си по време на лечението във ВМА. 

В едно от редките си интервюта Евелин Банев разказа, че след като се разделили с Огнян Стефанов, той се обърнал и видял няколко човека. Скочил да защити журналиста. Самият той се оказал със счупен нос. Всичко станало буквално за минута. Нападателите били около 10 човека, някои от които с открити лица. Тогава Банев прогнозира, че подобни престъпления остават неразкрити и вероятно и този случай няма да направи изключение.

За бизнеса на Брендо се носят легенди. Преди време в медиите се появиха твърдения, че каналите на Банев са овладени от Маджо и партньорите му. Твърди се, че става дума за милиарди от мрежа за марихуана за пазара в Украйна и трафик на наркотици в България, Турция и Румъния.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    2

    демотиватор

    24.06 2024 в 14:06

    "За бизнеса на Брендо се носят легенди."

    На т'ва вече "бизнес" ли му викаме...?! (ジ)

    875

    1

    Constanza

    24.06 2024 в 12:40

    Смятам за голям недостатък на българската журналистика, че титулова щедро всякаква измет.