Адвокатите празнуваха и подкрепиха закона за дейността си

OFFNews Последна промяна на 16 април 2015 в 14:45 2878 13

1/1

Снимка Йоанна Кънчева

Битката на адвокатурата е битка за правата на гражданите. Свободните хора на България са адвокатите на България. Подкрепете ни за промените в закона за адвокатурата. Това са само част от призивите, около които се обединиха стотици адвокати на атрактивен хепънинг пред Съдебната палата в София.

В деня на Конституцията и празника на юриста пред храмовете на Темида излязоха и защитниците в Стара Загора, Перник, Благоевград, Добрич, Кюстендил, Бургас, Варна, Хасково, Сливен и други градове. 

В една държава, за да има справедливост, трябва да има ред. Юридическата дейност може да бъде упражнявана от хора, завършили право, а адвокатската дейност трябва да се извършва само от хора, които имат адвокатски права и са положили съответните изпити затова, прозвуча на митинга-празник на адвокатите, а думите бяха посрещнати с овации. 

Според Черните тоги важният законопроект за адвокатурата трябва да бъде част от пакета законопроекти, които гарантират съдебната реформа и са в дневния ред на парламента. Справедливостта в работата на съдебната власт трябва да гарантира и правата на човешките защитници, каквито са адвокатите, за да могат те да водят активен и справедлив процес в защита на своите клиенти, заяви от импровизираната трибуна на входа на Съдебната палата един от юристите. 

На празника им бяха издигнати и плакати "Един нотариус = на 10 000 клиенти - гарантирано от българската държава", "Подкрепям промените в закона за адвокатурата", "Адвокатите - последната преграда пред несправедливостта" и др. 

На столичния бул. "Витоша" кукери гониха символично опонентите на адвокатите, танцуваха балерини и мажоретки, звуча музика в изпълнение на сборен духов оркестър и духовия оркестър на Английската гимназия, виха се хора и латино танци. 

Адвокатите показаха, че умеят да се веселят и на празник-протест, като се хванаха на хорото до професионалните танцьори, а на финала на купона в небето полетяха балони с цветовете на българското знаме. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2015 в 16:04

По разширяването на удостоверителните правомощия, ето какво предвижда промяната в чл. 32:
"След съответна регистрация адвокатът или адвокатът от
Европейския съюз има право в кръга на дейността си да удостоверява
подписите на частни документи и договори, които не подлежат на
вписване, подписите и съдържанието на пълномощни по чл. 37 от Закона
за задълженията и договорите, както и верността на преписи и извлечения
от книжа и документи по ред, определен от министъра на правосъдието
съвместно с Висшия адвокатски съвет."
Забележете, касае се за заверка на подпис, НО НЕ и на дата- което е в изключителните правомощия на Нотариусите. Освен това удостоверяването на подписа просто обръща доказателствената тежест относно това чий е подписът, но не прави безусловна заверката. Освен това пък по ГПК само в ограничени случаи може да се оспорва подпис.
Освен това върху какви документи- върху договори, които НЕ подлежат на вписване- които при нотариусите са с по-малка такса.
Не съм сигурен дали разбирам текста правилно. И имам някакви притеснения по тази норма, но според мен тя далеч не е най-съществената.

17.04 2015 в 15:47

До Ърнест- във връзка със съобщението от 12:49 на 17-ти април 2015г.:
Абсолютно сте прав, че удостоверителните правомощия по принцип са за безпристрастни и обективни лица. А всъщност- не само в законопроекта, но и в мотивите към него няколко пъти се подчертава, че целта на закона е адвокатът да защитава по-добре именно своя клиент. Тоест адвокатът по закон не е безпристрастен.
Казвам, че въпросът с удостоверителните правомощия просто далеч не е най-същественият, предвид че и до сега такива има. И не мога да Ви дам пример, както и Вие на мен, с който да обясним как ще се разбират предложените промени относно удостоверителните правомощия.За справка- ето линк към текста на законопроекта от страницата на Народното събрание: http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15183

17.04 2015 в 14:43

За съжаление адвокатските съвети се доминират от т.нар. служебници,т.е. такива, които са в списъка на адвокатите, които предоставят служебна защита. Тяхната представа за пазара на адвокатски услуги разбираемо е доста изкривена, тъй като не познават истинската конкуренция. Затова и предложенията им за промени в закона са от този тип, който цели получаването на конкурентно предимство по административен начин.

17.04 2015 в 12:49

До Ангел Калоянов:

Ангеле, това за заверката на преписи което го цитираш, хубаво, но ако нямаше да има промяна, касаеща и други заверки, които до този момент се правят само от нотариуси и органи на местната власт, а сега да се замисля да се правят и от адвокати, защо въобще е джабалата.
Има нещо което явно не осъзнавате: адвоката винаги защитава страна, докато нотариуса не е страна в нотариалното производство. Пълен смях ще е да им се позволи подобно нещо, което до този момент е касаело нотариални производства.
Като няма да са подписи (включващи договори, пълномощни и т.н.) какво тогава предвижда проекта, да се заверява повече, както до сега-само преписи;-) Дай един пример...........!

17.04 2015 в 10:53

Гледах дискусията по тв между представители на адвокатската гилдия,нотариусите и счетоводителите...Направо се отвратих от държанието на адвокатите...прекъсват,не дават опонентите изобщо да кажат нещо...Антон Хекимян направо го побъркаха...И тия двамата представляват гилдията на адвокатите-те направо имаха махленско и хулиганско поведение...Горко ни...Вие видяли ли сте адвокат да издава фактура или касова бележка?Аз не съм...Какво ДДС ,какви ти пет лева?...И тоя снощи на мероприятието им в софия ...как прозвуча само...не ни гледайте в канчето...Ей на това му се вика гьосурат...Тия ли ще защитават правата на гражданите,а кой ще ни защитава от тяхната алчност и лакомия....

17.04 2015 в 09:44

Измежду адвокатите има адвокати и "адвокати". Вторите, макар и с тапия, срещам по-често за съжаление. Минималните тарифи трябва да отпаднат. Адвокатите да проявят законодателна инициатива за премахване на недомислиците в законите, с които се сблъскват. Някои трябва да се научат да пишат грамотно на български език:). Има и изнудвачи - които те плашат, че без тях не може да се справиш. И последно - гражданите да четат законите и съдебните практики, ако искат да си спестят успешно парите за адвокат. Особено когато става дума за не сложен казус.Да живее чичко Google!

16.04 2015 в 19:22

Аз пък мисля.че нотариусите се страхуват да не бъде разбит монополът им. Тези. дефакто чиновници къс зъби и нокти бранят топлите си местенце. на които стоят и просто завършват подписи. Адвокатите в голяма степен иман право в исканията си. Аз съм за тях.

16.04 2015 в 17:15

Според мен много по-притеснително е предвиденото изменение в ал.1 на чл. 31. Според пердложеният текст адвокатът ще има право да получи всякаква информация от държавни органи, но и от физически и юридически лица само срещу адвокатска карта? Как ще се разбира това? Адвокатът ще може да шпионира в полза на свои клиенти когото си поиска? И да узнава каквито тайни му хрумне? Много ме притеснява този текст.

16.04 2015 в 16:39

До Pronto:
Минималните адвокатски възнаграждения доколкото знам и сега де факто си се подбиват- сума ти адвокати са готови да работят и под тях. Струва ми се, че по-сериозният въпрос е защо адвокатските възнаграждения да включват и 20% ДДС? За да им е по-скъпо на хората да ползват адвокат ли? Та по-рядко да си търсят правата?

16.04 2015 в 16:32

До Ърнест:
Адвокатите и в момента могат да заверяват преписи от документи- пише го в чл. 32 от сега действащия закон за адвокатурата. А къде в законопроекта видяхте да им се дава правото да заверяват подписи? Освен това договор за продажба на МПС само „нотариално“ може да се заверява- пише си го в закон за движение по пътищата- чл. 144. Тоест адвокат договор за МПС не може да завери, дори и да имаше право да заверява подпис.
Ако не се лъжа, мотивите няма нужда да са конкретни. Конкретиката се прави в закона, а мотивите обясняват общите приказки. Освен това мотивите не са на адвокатите, а на Народното събрание.
Май отвличате вниманието от далеч по-съществените проблеми в законопроекта. Например какво значи промяната в чл. 24. С нея адвокатската дейност разширява ли се или се доуточнява. Тоест дейностите по чл. 24 САМО адвокат ли може да ги прави, или И адвокат може изрично да ги прави?
Освен това гледам, че има добри предложения- примерно промени в органите на адвокатурата ми се струват добре.