Отбелязваме Деня на Конституцията и юриста

Празникът ще мине под едно различно мото

Ива Оприкова 15 април 2015 в 20:45 5582 1

Адвокатурата, която винаги е била коректив и винаги е напомняла по най-достойния начин, че най-важното за юристите е да бранят и защитават Конституцията и законността, от месеци е подложена на некоректни атаки и негативна кампания, а поводът е внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.

От множество публично заявени позиции стана ясно, че адвокатите не водят война с останалите правни професии, но и че няма да отстъпят от позициите си, когато е необходимо да защитават обществения интерес.

Един от най-коментираните и атакувани текстове е новата редакция на чл. 24, ал. 1 от Закона за адвокатурата. Той определя, че упражняването на адвокатската професия е дейност по възлагане от клиент. Това изисква не само познаване на закона и притежаване на нужния опит за консултиране и съветване на клиента по различни правни въпроси, но и практическо упражняване на дадените по закон на клиента права. То включва в себе си обаче и носенето на съответната отговорност за свършената работа - нещо, което не се отнася за други професии, в т.ч. и нямащи нищо общо с правото, но извършващи безусловно адвокатска дейност. Разширяването на дейностите, включени в адвокатската професия отговаря на многообразието на извършваните от адвокатите правни услуги, които обаче имат един общ белег - те са свързани с търсене на правилни и законни решения, целящи постигането на определен правен резултат, отговарящ на правата и интересите на клиентите.

Затова и в утрешния ден - 16 април - те ще демонстрират своята единност в цялата страна. В повечето градове те ще заявят своята решителност, излизайки пред Съдебните палати в подкрепа на законопроекта.

16 април е денят, в който първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция през 1879 г.одина. Тя определя структурата и компетенциите на висшите държавни органи - монархически институт, парламент, правителство, както и основните права, свободи и задължения на българските граждани. 16 април е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители с Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 година. Празникът и отбелязването само на акта на приемането на Търновската конституция няма да имат толкова смисъл, ако тези които имат най-голям принос към законността и правосъдието са разединени. Съдии, адвокати, прокурори, следователи, нотариуси винаги са били неизменна част от елита на нацията. От тях в голяма степен зависи дали държавата ни ще е правова и справедлива. Ако защитават Конституцията, законността и правата на личността заедно ще запазят и уважението на институциите и обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови