Адвокатите на собственика на TAD Group искат намаляване на паричната му гаранция

OFFNews 05 август 2019 в 12:42 4464 0

Иван Тодоров

Адвокатите на собственика на TAD Group Иван Тодоров ще поиска намаляване на сумата на паричната гаранция от 100 хил. лева, съобщи Нова тв.

Името на компанията за киберсигурност бе замесено в скандала с гигантския теч на лични данни от Националната агенция за приходите, засегнал 4 милиона души у нас.

Един от служителите ѝ - Кристиян Бойков - е заподозрян за извършването на атаката, а в рамките на разследването бяха задържани Тодоров и търговския директор Георги Янков. И тримата бяха освободени под гаранция.

Те са категорични, че нямат нищо общо с пробива в системата на НАП и разпращането на част от базата ѝ данни до медиите. За да уверят обществеността в правотата си, от прокуратурата прибегнаха до безпрецедентни мерки - разпространиха част от доказателствата по делото, като така обаче причиниха и нов теч на данни, тъй като обвинителите пропуснали да заличат ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски. Освен това прокуратурата разпространи информация за това как да се стигне до личните данни на прокурори и следователи.

В рамките на разследването българската прокуратура поиска и разпита на главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов във Франция, което провокира реакция от Асоциацията на европейските журналисти. АЕЖ предупреди, че действията на прокуратурата срещу "Биволъ" може да застрашат свободата на словото в България.

"Биволъ" също е във фокуса на вниманието на прокурорите, защото - по техни твърдения - част от данните на хакерите са били събрани в папка, озаглавена "за "Бивол".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови