5 за 7: Никой не иска да съди прокурорския син

OFFNews 02 февруари 2023 в 13:27 12551 4

Михайлов

Снимка БГНЕС

Васил Михайлов

Само за седмица петима съдии от Софийския районен съд (СРС) са се отвели от делото на прокурорския син Васил Михайлов, като мотивът на трима от тях е, че могат да възникнат евентуални съмнения в тяхната безпристрастност и непредубеденост, защото виждат при разпределянето на делото нарушение на Правилника за администрацията на съдилищата.

Според ръководството на съда такова нарушение няма и прецизният прочит на разпоредбите е съвсем различен от този, който правят отвелите се магистрати, съобщи "Лекс".

Прокуратурата обвини сина на бившия пернишки прокурор Бисер Михайлов в 8 престъпления - нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекратява и го праща за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията, както изисква Наказателно-процесуалния кодекс. Но съдиите си правят отвод с мотива, че познават бащата на обвиняемия и са в служебни отношения с него.

Магистратите от Районния съд-Перник се обръщат към Върховния касационен съд, за да определи друг равен по степен съд, който да гледа делото. На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че СРС правилно е изпратил делото в Перник. Върховните съдии обаче определят, че то вече трябва да се гледа в София, където отначало неправилно е внесен обвинителният акт, но на друго основание - невъзможност да се сформира съдебен състав заради отводите.

Върнатото в СРС дело е разпределено на 24 януари на случаен принцип на съдия Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отвод. На 27 януари следва ново разпределение и делото отива при Мария Шойлекова, но и тя се отвежда. Същия ден следва трето "разбъркване на топките" и делото се пада на съдия Петя Петкова, която също си прави отвод.

При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, но и тя се отвежда и така на 31 януари то е разпределено на съдия Ваня Горанова. Днес и тя се е отвела от делото.

Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и изтъкват това като основание да се отведат, макар по закон това вече да не е причина да не влязат в състава по същество. А последните три твърдят, че е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата по отношение на случайното разпределение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

04.02 2023 в 22:17

По-скоро този от снимката ще ги осъди. Прост, но за сметка на това и нещастен български народ.

1011

3

firefighter88

02.02 2023 в 17:38

А, отговорност не носят ли тези съдийки, за това, че не искат да работят!? Това е направо пародия на правосъдие! От врат!!!!!

10212

2

Човека

02.02 2023 в 16:59

Каква трагедия е тая съдебна система. Какъв крах за България. Малки, жалки чиновничета, които умеят само едно - да се пазят един друг.

900

1

Kaliende

02.02 2023 в 14:38

И от тия бъзли очакваме справедливост? На*рали са се от страх...