Vivacom получи награда от МВР за активните си действия в борбата с телефонни измами

Атанас Добрев получи отличието от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков

OFFNews 19 ноември 2021 в 18:47 855 0

Vivacom получи признание за ефективното си сътрудничество с правоохранителните органи на България за противодействие на телефонните измами в страната. Главният изпълнителен директор на компанията – Атанас Добрев, получи наградата лично от министъра на вътрешните работи – Бойко Рашков, на специална церемония в сградата на МВР, поведена на 19.11.2021 г. Отличие получи и Пламен Василев – директор Сигурност в телекома.

От Министерство на вътрешните работи изразиха благодарност към Vivacom, че е първият оператор, предприел активни мерки за борба с телефонните измами.
По предложение на Главна дирекция „Национална полиция“ за съвместни комплексни мерки, от края на м. февруари 2019 г. Vivacom започва да прилага допълнителни действия за извънреден мониторинг, ангажира допълнителен човешки и финансов ресурс с цел максимално ограничаване на възможностите за извършване на телефонни измами спрямо своите абонати.

Сформиран е екип от експерти на Финанси, Техническа дирекция и Сигурност на компанията и е създадена организация за ежедневен мониторинг на телекомуникационното пространство за нетипичен трафик, изразяващ се в набирани последователно множество стационарни номера от мрежата на оператора от чуждестранни и български мобилни номера, и неговото ограничаване.

От 26 февруари 2019 г. до момента е ограничен достъпът до мрежата на оператора на над 18 200 български и чужди мобилни номера с типично трафично поведение на „телефонни измамници“.

Вследствие на предприетите активни мерки, по данни на Vivacom, проведените телефонни разговори с цел измама към абонати на стационарни номера – клиенти на компанията, от 222 605 през 2019 г. са намалели до 29 049 през 2020 г., а през десетте месеца на настоящата година са сведени до около 3 000 опита за измама.

За ефективността на тези действия сочат и данните от официалната полицейска статистика - ако през 2018 г. са регистрирани 1175 телефонни измами, то през 2019 г. те стават 561, а през миналата година броят им спада до 129. Тенденцията се запазва и през настоящата година - за десетте месеца на 2021 г. се отчита спад при регистрираните телефонни измами близо 10 пъти спрямо аналогичния период на миналата година. Освен това със съдействието на Vivacom през 2021 г. са предотвратени повече от 30 измами.

В резултат на проведените съвместни комплексни мероприятия между МВР и Vivacom броят на заявените измами е намалял около 10 пъти, а измамливите повиквания спрямо абонатите на оператора – близо 100 пъти.

„Това е изключително важно признание на мен и за Vivacom. Сигурността на нашите потребители винаги е била приоритет на компанията и съм изключително горд, че партньорството ни с Министерство на вътрешните работи дава такива добри резултати“, коментира Атанас Добрев. „То е пример, че обществено-значимите цели, каквато е борбата с телефонните измами, могат да бъдат постигнати успешно единствено с партньорство между бизнеса и държавните институции“, допълни той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!