Стартира първата по рода си крос-дисциплинарна международна конференция RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019

OFFNews 21 ноември 2019 в 16:07 1589 0

Първата по рода си крос-дисциплинарна международна конференция RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019, обединяваща наука, изкуство, и технологии, бе открита в присъствието на над 300 гости от министъра на образованието Красимир Вълчев, вицепремиера Томислав Дончев и заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Форумът в НДК се провеждат под почетното председателство на Министерството на образованието и науката.

Събитието събра на едно място чуждестранни и български представители на изкуството, технологиите, бизнеса, академичните и културните среди, мениджъри, преподаватели, студенти, ученици и др. Конференцията засяга иновативни теми като емоционална интелигентност, STEAM образование, дизайн на изживяване и пространство за творчество.

Красимир Вълчев, министър на образованието, приветства участниците в събитието.

Навлизаме в период на бърза трансформация, която поставя пред предизвикателство всички системи на образованието. През следващите десетилетия образованието няма да бъде билет за една професия, заяви министър Красимир Вълчев.

В ръцете си имаме куп технологии, чието приложение все още не сме измислили. Процесите на дигитализация, роботизация, мрежите и изкуствения интелект не са достигнали тавана си, каза вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му у всеки от нас е заложено желанието да бъде откривател. "Трябва да намерим алгоритъма на дързостта и любопитството. Надявам се тази първа среща на всички специални хора, които са се събрали тук, да помогне за това", добави той.

Вицепремиерът Томислав Дончев бе сред официалните гости на форума.

Изключителен интерес предизвика презентацията на специалния гост на събитието д-р Фабиола Джаноти - генерален директор на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN/ЦЕРН), която е у нас по случай 20-годишнината на членството на България в ЦЕРН. Тя разказа за дългогодишното сътрудничество и приноса на страната ни в научните изследвания и проучвания.

Сред официалните лица, които отправиха също приветствие, бяха ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев и д-р Цветана Иванова, основател на фондация за наука и изкуство “Re” - основен организатор на събитието.

Изложбата на RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 ще е отворена до 24 ноември, а посетителите ще имат възможността да видят най-новите форми на крос-дисциплинарни изследвания чрез интерактивни артефакти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови