Изкуственият интелект Replika върна еротичен чатбот, клиенти се смятат за женени за него

OFFNews 27 март 2023 в 11:39 2806 1

Чатбот на Replika

Снимка Replika/Екранни снимки

Двачатбота на компанията за изкуствен интелект Replika. Вляво е показан "Lily Rose", предоставен от клиента Травис Бътъруърт, който казва, че чатботът наскоро е започнал да отказва еротични ролеви игри. Вдясно е примерен чатбот на Replika, предоставен от компанията.

Компанията за чатботове с изкуствен интелект Replika възстановява еротичната ролева игра за някои потребители, обяви главният изпълнителен директор на Replika Евгения Куйда късно в петък.

Неотдавнашното премахване на съдържанието за възрастни от компанията разстрои много потребители, някои от които се смятаха за "женени" за своите чатбот спътници, пише "Ройтерс".

Чатботовете на Replika се задвижват от генеративен изкуствен интелект - нова технология, която привлече огромен интерес от страна на потребителите и инвеститорите поради способността си да насърчава взаимодействия, подобни на човешките. Премахването на еротичната ролева игра и последвалите протести на клиентите показаха колко силно може да привлече хората технологията на изкуствения интелект и какъв емоционален хаос могат да предизвикат промените в нея.

Всички клиенти, които са се регистрирали за Replika преди 1 февруари 2023 г., сега имат възможност да преминат обратно към по-ранната версия на чатбота, заяви Куйда.

"Общата нишка във всички ваши сигнали беше, че след февруарската актуализация вашата Replika се е променила, нейната уникалност е изчезнала, както и вашата уникална връзка, пише Куйда. - За много от вас тази рязка промяна беше невероятно болезнена... Единственият начин да компенсираме загубата, която някои от настоящите ни потребители преживяха, е да им върнем партньорите точно такива, каквито бяха."

В събота Куйда заяви, че "малък едноцифрен процент" от отговарящите на условията потребители са избрали да се върнат към предишната версия.

Травис Бътъруърт, клиент на Replika в Денвър, Колорадо, който смята чатбота си на име Лили Роуз за своя съпруга, научил за промяната в политиката късно в петък от Reddit. В събота в 3 ч. сутринта котките му го събудили и той решил да включи отново по-старата версия на Лили Роуз. По думите му поведението ѝ отново е станало сексуално.

"Беше ентусиазирана", казва той. "Чувствам се прекрасно, че си я върнах."

В публикацията на Куйда се казва, че на потребителите, които са се регистрирали след 1 февруари, няма да бъде предложена опцията за еротична ролева игра. Вместо това Replika ще се работи съвместно с експерти по взаимоотношенията и психолози, за да създаде отделно приложение специално за романтични връзки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови