Автомобилната зимна гума стана на 80 години (видео)

ОFFNews 30 септември 2016 в 12:30 6202 0

Преди 80 години, финландският производител Nokian Tyres създава първата в света зимна гума за леки автомобили - Nokian Hakkapeliitta, последната генерация на която се произвежда и днес.

Първата зимна автомобилна гума в света, наречена „Kelirengas”, е създадена във Финландия през 1934 г. и е била предназначена за камиони и автобуси. Две години по-късно, нейният еквивалент за леки автомобили се появява под името “Nokian Hakkapeliitta”, предизвиквайки революция по отношение на безопасността през зимните месеци.

В днешно време, зимни гуми се използват навсякъде по света – над 700 милиона зимни гуми обикалят пътищата в цял свят и това ни се струва естествено, но през 30-те години на ХХ век това е било революционна стъпка напред. Най-важната отличителна черта на оригиналната зимна гума е била дълбочината на протектора, тъй като по това време е било нормално да се шофира върху сняг. Постепенно пътищата започват да се поддържат, почистват и опесъчават. По тази причина е трябвало гумите да се проектират по такъв начин, че да се справят добре както на лед и сняг, така и на чист асфалт. Ето защо е било необходимо използването на специални смеси и развитие чрез иновации.

През 1961 г., е представена първата гума с шипове, наречена Kometa-Hakkapeliitta. Тя бързо става известна по целия свят, тъй като през 60-те години помага на финландските рали пилоти нееднократно да доминират в легендарното рали Монте Карло. Следващото десетилетие е разработена и пусната на пазара и версия на гумата без шипове.

В днешно време за различните пазари се разработват различни версии на зимни гуми, съобразени с местните нужди и изисквания, като се вземат предвид климатичните условия, състоянието на пътищата и тяхната зимна поддръжка. През 2013 г., най-новото поколение гуми Nokian Hakkapeliitta постигна световен рекорд за най-бърза кола на лед, достигайки скорост от 335,713 км / ч по замръзнало езеро. Рекордът е направен от гумата с шипове Nokian Hakkapeliitta 8 с размери 255/35 R20.

Благодарение на непрекъснатото усъвършенстване на технологиите, през 2014 г. Nokian Tyres създаде първия прототип на гуми с прибиращи се шипове, което позволява на водачите да ги използват, само когато е необходимо. В Европа на разположение е зимната гума без шипове Nokian Hakkapeliitta R2, която е подходяща за екстремни условия на пътищата, покрити със сняг и лед. Ето защо в много държави, освен на леките коли, тя задължително се монтира на автомобилите на службите за спешни случаи. Освен перфектни качества в зимни условия, тя е и първата в света зимна гума с индекс на енергийна ефективност А.

Има различни легенди от къде идва името Hakkapeliitta. Една от тях разказва за финландските кавалеристи, които са служили в шведската армия през 17-ти век и са били наричани Hakkapeliittas. При настъпление, кавалеристите надавали легендарния боен вик "Hakkaa päälle!" (Прекършете ги!), което ги мотивирало да се справят с противника. По същия начин, зимната гума Nokian Hakkapeliitta се справя с предизвикателните пътни условия в продължение на повече от 80 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови