Зоран Заев призова за предсрочни избори и не подаде оставка

Вилдан Байрямова 19 октомври 2019 в 17:04 2432 0

Снимка bgnes.com

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова днес за предсрочни избори, след като Европейският съюз отказа да започне преговори за членството на Скопие в общността, което бе ключова цел на неговата администрация, предаде АФП, цитирана от БНР.

„Това е, което предлагам: организиране на бързи предсрочни избори, на които вие, гражданите, да вземете решение за пътя, по който ще поемем. Това ще предложа утре на президента“, каза Заев в телевизионно обръщение.

„Ние не се предаваме. Ще се борим храбро, ще направим страната си европейска. Ние сме жертви на историческа грешка на ЕС“, отбеляза премиерът, повтаряйки думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Аз съм разочарован и гневен и знам, че всички наши съграждани се чувстват така“, допълни той.

Обръщението идва след консултациите, които вчера Заев проведе на различни нива. По неофициална информация премиерът на Северна Македония обмислял дори подаване на оставка.

Бившият посланик на България в Скопие и сега съпредседател на съвместната комисия със Северна Македония по историческите и образователни въпроси Ангел Димитров прогнозира по-рано днес, че няма да се стигне до оставка на Заев и до предсрочни избори.

„Проблемът обаче, който стои малко встрани, но е важен, е икономическото състояние на страната, защото гражданите там се вълнуват от тези големи проблеми за външнополитическата посока, в която се движи страната. Но много повече се вълнуват като че ли от това, което получават и това, което осигурява ежедневието им“, каза той пред БНР.

Според проф. Ангел Димитров вътрешното политическо напрежение в Северна Македония ще нараства.

„Смятам, че опозицията ще използва абсолютно всички възможни средства, за да засилва вътрешното напрежение. Не изключвам да има напрежение и в самата управляваща партия. Нашата млада съседка Република Северна Македония влиза в един период на засилено вътрешно напрежение“, добави той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови