Журналист, критик на Кремъл, е ранен при нападение в Москва

OFFNews 31 август 2020 в 11:47 3023 0

Снимка YouTube

Руски журналист и критик на Кремъл Егор Жуков беше ранен при нападение в Москва, съобщи ДПА, цитирайки радио “Ехото на Москва”.

Това е поредното посегателство срещу несъгласен с политиката на президента Владимир Путин.

22-годишният Жуков е популярен руски блоър и влогър. Неговите видеа, сред които и интервю с руския опозиционер Алексей Навални, привличаха голяма аудитория. Откакто обаче държавата му забрани на поддържа канала си, той работи в радио “Ехото на Москва”.

Активистът е популярен с острите си критики срещу руския президент Владимир Путин. Той участва редово и в протести на опозицията, което му донесе тригодишна условна присъда. Жуков беше признат за виновен за отправяне на призиви към екстремизъм и организиране на масови безредици. Московски съд му наложи двугодишна забрана да бъде администратор на сайтове, което на практика стопира неговия видеоканал. Малко след това той се присъедини към екипа на радиото.

Активистът е приет в болница с разкъсвания по лицето и опасения за черепно-мозъчна травма. Той е бил удрян по главата, докато е лежал на земята. Алексей Венедиктов - главният редактор на “Ехото на Москва”, съобщи, че Жуков е подал жалба, след като вчера вечерта е бил нападнат от двама непознати пред апартамента си.

В Телеграм, близки до руския влогър написаха, че той “запазва спокойствие и дори се шегува със случилото се”, предава Франс прес.

Московската полиция е започнала разследване за побоя над Жуков и в момента се установява самоличността на нападателите, пише ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови