Жена загина по време на протестите за цените на горивата във Франция

OFFNews 17 ноември 2018 в 15:32 4922 0

Жена загина, а няколко души са ранени по време на протестите заради високите цени на горивата във Франция, съобщи Би Би Си.

Инцидентът се е случил днес край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от Гренобъл. Участничката е блъсната от паникьосан шофьор, който се врязал в събралите се демонстранти.

Очаква се протестни прояви да се проведат на 2000 места във Франция, а в тях да се включат близо 120 хил. души, облечени със светлоотразителни жилитеки. 

Демонстрантите обвиняват президента Еманюел Макрон, че е забравил "малките хора". Той от своя страна призна миналата седмица, че не е "успял да помири френските граждани с техните лидери". Макрон обаче обвини политическите си опоненти, че се опитват да контролират протеста, за да блокират законодателните му реформи.

"Протестът ще се провали, ако струва човешки живот. Притеснени сме, важно е да избягваме рисковете", заяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

На много места при демонстрациите има ранени. В Арас, в северната част на страната, 71-годишна жена пострада сериозно, след като бе ударена от автомобил, врязал се в протестиращите, блокирали централен път край града. Шофьорът е арестуван.

В северния град Хасбрук двама души пострадаха, след като шофьор на камион се качи на тротоара и се опита да премине блокадата на демонстрантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!