Зеленски: Тази зима руските терористи ще се опитат да разрушат енергийната система на Украйна

OFFNews 06 октомври 2023 в 21:12 3443 0

Володимир Зеленски

Снимка Facebook

Володимир Зеленски

Тази зима руските терористи ще се опитат да унищожат енергийната мрежа на Украйна, каза украинският президент Владимир Зеленски по време на вечерното си обръщение към украинците, цитиран от УНИАН. 

Държавният глава съобщи, че днес се е състояло продължително заседание на щаба на Върховния главнокомандващ, на което са били обсъдени няколко ключови въпроса. "Първият, разбира се, е фронтът. Обстановката по основните направления, доклади от командирите, осигуряване на снаряди и противовъздушна отбрана", каза президентът.

Вторият обсъден въпрос е пряко свързан с украинската отбрана. "По-специално става дума за подготовка за зимата, защита на производствените мощности и осигуряване на електроенергия и топлина, възстановяване на всичко, което е било повредено от руските удари и военни действия", допълни Зеленски.

Според него сегашното ръководство на Русия прави това, което е правило и преди.

"Те повтарят грешките си. Повтарят цялото зло. И когато не успеят, смятат, че уж не са направили достатъчно зло. Такава луда логика. Тази зима руските терористи пак ще се опитат да унищожат нашата енергийна система. Ще се опитат да нанесат още удари и ще има опити да разбият нашите защити", подчерта Зеленски.

Украинският президент увери, че властта осъзнава напълно опасността.

Той добави, че днес са разгледани доклади от военните и всички служители, които отговарят за защитата на украинската енергетика и за тактиката за преминаване през зимата. 

"Всичко, свързано с физическата защита на съоръженията, възстановяването, изпълнението на заповеди, процедурите при определени извънредни ситуации (е обсъдено - бел. ред.). Много е важно да победим тази зима, да преминем през всички трудности и да защитим хората си", подчерта Зеленски.

Украинският президент допълни, че се предприемат още повече стъпки за укрепване на противовъздушната отбрана и сътрудничеството с партньори.

Зимна енергийна перспектива

По-рано Ройтерс съобщи, че Украйна ще се сблъска с продължителни прекъсвания на електрозахранването следващата зима на фона на руски ракетни и дронови атаки, които вече направиха части от енергийната система по-малко устойчиви, отколкото преди година. През последния отоплителен сезон украинците са прекарвали средно по 35 дни без електричество.

Според ръководителя на пресцентъра на Южните отбранителни сили Наталия Гуменюк руснаците трупат високоточни ракети за атаки на критична инфраструктура през есента и зимата.

Според премиера на Украйна Денис Шмигал украинската система за ПВО е станала още по-всеобхватна и опитна: "До зимата тя ще бъде още по-силна и по-ефективна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки