Зеленски ще се срещне с Ердоган в Истанбул утре

OFFNews 06 юли 2023 в 16:02 1334 2

Реджеп Ердоган и Володимир Зеленски

Снимка .trthaber.com

Реджеп Ердоган и Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски, който е на еднодневно посещение в България, ще се срещне в Истанбул с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в петък, съобщи "Анадолската агенция".

По време на срещите на четири очи и между делегациите Ердоган и Зеленски ще обсъдят отношенията между двете страни, както и регионални и международни въпроси, включително последните развития във войната в Украйна, споразумението за черноморското зърно, чийто срок изтича на 17 юли, и осигуряването на мир и стабилност в Черноморския регион.

Преди една година Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари тази година.

В Истанбул беше създаден Съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да наблюдава доставките.

Според турските официални представители в рамките на споразумението са транспортирани над 32 млн. тона зърно за нуждаещите се.

Руски официални лица категорично намекнаха, че биха могли да блокират удължаването на споразумението за зърното този месец, оплаквайки се, че части от сделката, позволяващи руския износ, не са изпълнени.

Турция многократно е призовавала Киев и Москва да сложат край на войната чрез преговори. 

В България украинският президент се срещна с премиера Николай Денков и с държавния глава Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

06.07 2023 в 17:01

Ооо, с турците не се задяват! Само два случая си спомням: как свалиха един рашиски изтребител и пилотът загина и как гръмнаха руския посланик в Турция. Застреляха го като куче пред камерите. И в двата случая, кремълският червей гък не продума.

-1650

1

ob1

06.07 2023 в 16:06

Въвлича и Турция във войната, нали, мурзилки?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика