Зеленски поиска ''пълна защита на украинското небе''

OFFNews 01 юни 2024 в 16:49 1919 0

Володимир Зеленски

Снимка Getty Images

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, предаде БТА.

При нападението бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, съобщи "Укренерго" - националният електроенергиен системен оператор.

Цивилни хора, инфраструктура, енергийни съоръжения... Това е, с което Русия постоянно воюва. Основната цел на Русия е да превърне терора в нещо нормално, да използва липсата на достатъчна противовъздушна отбрана на Украйна и да се възползва от нерешителността на партньорите на Украйна, написа в "Телеграм" Зеленски.

"Пълната защита на украинското небе трябва да стане норма. За да разберат лудите в Кремъл, че терорът им е напразен", продължи Зеленски. Той изрази увереност, че "партньорите (на Украйна) знаят какво точно е необходимо за това": да й предоставят "допълнителни (бройки) "Пейтриът" и други съвременни системи за противовъздушна отбрана. Ускоряване и разширяване на доставката на (изтребители) Ф-16 на Украйна. Предоставяне на нашите воини на всички необходими неща."

Украинският президент увери, че едва когато Путин загуби способността си да атакува цивилни и гражданска инфраструктура, той ще бъде принуден да спре своя терор.

По-късно днес украинският президент пристигна в Сингапур, за да вземе участие в конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“. Планирано е там той да се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и да обсъди военната помощ за страната си.  

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите