Зеленски намекна, че Украйна може да си върне Крим по дипломатически път

OFFNews 18 септември 2022 в 10:58 9538 11

Зеленски

Снимка Администрация на президента

Володимир Зеленски

Президентът Володимир Зеленски обяви, че Крим може да бъде върнат под украински контрол с дипломатически средства.

"Това може да се случи по този начин. Разбира се, хората в Украйна са по-благосклонни към дипломатическия начин на решаване на този въпрос. (Но) какъв кръг от хора ще обсъжда този въпрос и кога ще стане това, не мога да кажа сега", отговори Зеленски на въпрос на Ройтерс за перспективите за връщането на Крим.

Зеленски подчерта, че засега не може да разкрие подробности, но Украйна "ще може да живее мирно, само ако си върне цялата земя".

"Няма друг шанс, просто няма изход, трябва да деокупираме територията", бе категоричен той.

В първите седмици на войната украинските власти допуснаха търсенето на компромис с Русия по въпроса за Крим и предложиха, наред с други неща, да се откажат от военно решение на въпроса за 15 г. Киев вече допуска преговори с Русия само след пълното ѝ изтегляне от украинските територии, напомня "Медуза".

През август украинските военни нанесоха удари по руски военновъздушни бази в Крим. В началото на септември главнокомандващият ВСУ Валерий Залужний в статия за перспективите на войната през 2023 г. обясни, че е възможна военна операция за освобождаване на Крим, като същевременно отбелязва, че тя ще изисква използването на "производствените бази и резервите на водещите (западни) държави".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

9

Merc

18.09 2022 в 15:42

Ордерче ,
И двата варианта са еднакво вероятни.
По скоро нещо такова като РФ няма да има .

-240

7

редовно четящ

18.09 2022 в 15:12

Парапетят ли парапетят рашистките тролове, сякаш нещо може да спаси господарите им от разплата!

9018

4

Em Em

18.09 2022 в 13:50

Бармалей, линкче, може ли?

2099

3

Mateevk

18.09 2022 в 13:43

Украйна била в неестествени граници!!! Ще падна от смях! Че коя държава в Европа и не само е в естествени граници? Може би изместената на запад Полша за сметка на Германия или Унгария, от която е откъсната Трансилвания и дадена на Румъния, или може би България или Гърция с осторви под носа на Турция или самата турция или Сърбия със Западните ни покрайнни? Или пък Русия е в естествени граници? Какво въобще значи "естествени" граници и кой казва кои са естествени и кои са неестествени граници? Путин ли или по-добре въоръженият? Пълни глупости наистина. А този бивш министър е забравил да каже, че тогава и Румъния трябва да върне Трансилвания на Унгария? Пък не виждам да е предложил такова нещо. И по тази линия ние за компенсация ще си поискаме Северна Добруджа, защото на мен ми се вижда съвсем естествено това! Това е безкрайна приказка и не могат да се говорят подобни небивалици, а да се търсят принципи и механизми за решаване на подобни конфликти. Има такива и те не включват войни.