Зеленият Израел: възобновяема енергия, 3D принтиране и лабораторно месо (видео)

Ивайла Сопотенска 22 април 2021 в 22:27 2241 0

Израел отбеляза Деня на Земята с онлайн събитие, в което взеха участие над 200 представители на медии, държави и институции. На форума бяха представени последните достижения на страната в областта на околната среда и устойчивото развитие, както и дейността на някои от дипломатическите мисии зад граница.

Мащабното събитие беше открито от външния министър на Израел Габи Ашкенази. Той подчерта, че устойчивото отношение към промените в климата е основен приоритет на Израел:

"Глобалните предизвикателства изискват глобални решения, защото действията ни могат да повлияят на страни в другия край на света. Трябва да действаме преди да е твърде късно".

Ашкенази посочи и добрия пример на Израел в развитието на зелените технологии - стремежа за намаляване на въглеродните емисии, устойчивото смарт земеделие, което повишава производителността и намалява ефекта върху околната среда. Страната работи в сътрудничество с ОАЕ и Бахрейн за развитието на технологиите в районите със сух климат за зелено развитие на Близкия Изток.

Своите поздравления за международния празник отправиха и представители на ОАЕ, Германия, Южна Корея, Кипър, Латвия.

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас посочи изключително важен елемент в борбата за опазване на природата и справянето с климатичните изменения  - нужен е единен глобален отговор:

"Както при борбата с COVID-19, никой не е защитен, докато не са защитени всички".

Ангажираността на международните организации с проблемите на климата и опазването на природата изразиха директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус, ръководителката на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН Патрисия Еспиноса и проф. Петери Талас, главен секретар на Международната метеорологична организация. 

Дейността на 83 дипломатически мисии на Израел по света е свързана и с околната среда и устойчивото развитие. Някои от добрите примери, представени на събитието, бяха засаждане на дръвчета в няколко държави, създаване на устойчива напоителна система в Ханой, почистване на плажове в Дания и на улици в Ню Йорк. В Латвия е открит "израелски парк", в който ученици ще могат да се грижат за животните, да отглеждат растения и да учат в реална среда. 

Един от акцентите на срещата беше представянето на интерактивна изложба на зелени иновации на израелски компании, свързани с целите на устойчивото развитие и намаляване на въглеродния отпечатък на бизнеса.

Бяха представени нови технологии за складиране на енергията от възобновяеми източници - сериозно предизвикателство за използването на слънчевата и вятърната енергия в мрачно и тихо време. 

Модната линия на просперираща дизайнерка е създадена изцяло с 3D принтирани тъкани, които изискват по-малко ресурс от традиционните.

Израел е водеща страна и в иновациите, свързани с добиването на хранителни протеини без убиване на животни. Технологията на отглеждане на "месо в епруветка" включва взимане на клетки от животно и отглеждането им лабораторно в подходяща среда. Този метод е хуманен, животните не са наранявани, а качеството и сигурността на полученото месо са дори по-високи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови