Затварят границите: Полша и прибалтийските републики с ултиматум към Беларус за ''Вагнер'' и мигрантите

OFFNews 28 август 2023 в 17:05 6702 0

Снимка Министерство на вътрешните работи и администрацията на Полша

Министрите от четирите граничещи с Беларус държави се събраха на спешна среща заради ситуацията с частите на "Вагнер" и нелегалните мигранти по границите.

Полша, Литва, Латвия и Естония излязоха с общ ултиматум към Беларус за плътно затваряне на границите заради присъствието в страната на наемници на ЧВК "Вагнер" и на незаконни мигранти в районите, граничещи с четирите държави, съобщи министърът на вътрешните работи и администрацията на Полша Мариуш Камински, цитиран от агенция ПАП.

"Ние поискахме от режима на Лукашенко групата "Вагнер" незабавно да напусне Беларус, а нелегалните мигранти незабавно да напуснат граничната зона", заяви ръководителят на вътрешното ведомство на Полша на среща с колегите си от прибалтийските държави. "Ще предприемем съвместни, солидарни и решителни действия. Механизмите, които обсъждаме днес, ще се прилагат и за отношенията с Русия“, добави Камински.

Членките на ЕС и НАТО Латвия, Литва и Полша, които имат обща граница с Беларус, са все по-обезпокоени за сигурността в граничните райони, след като стотици от руските военни наемници от "Вагнер" пристигнаха в Беларус по покана на президента Александър Лукашенко.

През последните месеци страните отбелязват и увеличение на броя на мигрантите от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата, и обвиняват Беларус, че ги улеснява – твърдение, което Минск отхвърля.

"Искаме властите в Минск да направят така, че "Вагнер" незабавно да напусне територията на Беларус и нелегалните мигранти незабавно да напуснат граничния район и да се върнат обратно в страните си", каза министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински на съвместна пресконференция с литовски, латвийски и естонски колеги.

"Ако има критична ситуация, независимо дали на полската или на литовската граница, ще отвърнем мигновено. Всички гранични контролно-пропускателни пунктове, които до момента са били отворени, ще бъдат затворени", каза той.

За момента външното министерство на Беларус не е коментирало изказването.

В същото време вътрешната министърка на Литва Агне Билотайте каза пред медии, че има две условия, при които границите ще бъдат затворени.

"Първо, ако има въоръжен инцидент на границата на една от двете страни. Това важи за случай, който застрашава националната сигурност", каза тя. "Второто условие е масово преминаване на мигранти през границата на някоя от двете държави", допълни още Билотайте.

Полша затвори всичките си гранични пунктове с Беларус без един, след като тази година журналист от полски произход бе вкаран в затвора, а полски дипломати – експулсирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!