Заслужил доктор на Русия е задържан по подозрение в измама

Евгени Брюн е разследван за участие "в скандалната история с въвеждането на нови правила за медицински прегледи на шофьорите"

OFFNews 19 август 2022 в 20:55 3871 2

Брюн

Снимка ТАСС

Евгени Брюн

Главният психиатър на руското здравно министерство Евгени Брюн е отстранен от поста си, съобщиха от министерството, цитирани от Би Би Си. Според съобщения в медиите той е бил задържан по дело за измама.

По информация на Интерфакс заедно с Брюн са задържани още четирима души, сред които Владимир Якушев, вицепрезидент на Руската наркологическа лига. Те са обвинени в нарушения при сключването на държавни договори.

Източник на ТАСС твърди, че Брюн е разследван за участие "в скандалната история с въвеждането на нови правила за медицински прегледи на шофьорите".

От 2009 г. Брун е главен психиатър-нарколог към руското Министерство на здравеопазването. Ръководител е на Московския научно-практически център по наркология, има докторска степен по медицина и званието "Заслужил доктор на Русия".

През 2019 г. в Русия трябваше да влязат в сила нови правила за медицински прегледи на шофьорите, включващи тестове за психотропни вещества и алкохол. Поради включването на задължителен тест за редовна консумация на алкохол в медицинския преглед удостоверенията, които струваха 500-1500 рубли, поскъпнаха до 5000-9000 рубли.

Няколко дни преди влизането в сила на правилата започнаха да се образуват опашки в аптеките в различни региони на Русия. 73-годишен мъж умира, докато чака на опашка за издаване на удостоверение в наркодиспансер в Казан.

Дори руският президент Владимир Путин разкритикува повишаването на цената на сертификата.

"Минималната работна заплата в Русия е 11 280 рубли, 3 милиона и 200 хиляди души получават такава заплата... Ако трябва да платите 5000 за този сертификат, трябва ли да дадете половината от заплатата си на него?", възмути се той.

Здравното министерство отложи въвеждането на новите правила до юли 2020 г., а след това ги измени. Бе решено, че не всички шофьори ще трябва да се подлагат на по-сериозни тестове, а само тези, които са били лишени от шофьорска книжка заради пиянство или отказ от медицинско изследване, както и онези, чиито лекари са забелязали клинични признаци на алкохолна или наркотична зависимост.

Ren-TV съобщи, че фирмата, с която регионалните диспансери трябваше да подпишат договори за доставка на оборудването, необходимо за тестовете, може да е свързана с Брюн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

20.08 2022 в 12:36

Не му е лесно на Путин. Трябва и опозиция да го играе. Опозиция на самия себе си, както веднъж се беше пошегувал, че ще си поговори сериозно и насаме с президента. Голям майтапчия, няма що!

3189

1

Гроздан

19.08 2022 в 22:44

Че те по тоя начин трябва да арестуват цялото си държавно ръководство. Явно не е отчел където трябва. Скапани орки.