Започна операцията по ликвидирането на "Ислямска държава" в Мосул

OFFNews 17 октомври 2016 в 10:21 3908 5

Мащабна военна операция срещу  „Ислямска държава“ започна в ранните часове днес. Целта е освобождаването на иракския град Мосул от контрола на терористите.

Началото на офанзивата, която бе очаквана отдавна, бе обявено в телевизионно обръщение на министър-председателя на Ирак Хайдер ал Абади с думите:

„Настъпи времето за победа!“.

Иракският премиер се обърна към жителите на втория по големина град в страната, обещавайки им „освобождаване от насилието и тероризма на „Ислямска държава“.

Абади изрично подчерта, че единствено части на армията и на полицията в Багдад ще влязат в Мосул. Въпреки това властите могат да разчитат на подкрепата на кюрдските военни части и на сунитски милиции.

САЩ също предложиха военна помощ на правителството на Ирак.

„Това е решаващ момент в кампанията за трайна победа над „Ислямска държава“, заяви американският военен министър Ащън Картър.

Той изрази и увереност, че властите в Ирак ще победят "нашия общ враг и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на „Ислямска държава“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

4

Чичо ви

17.10 2016 в 10:58

Чак пък ликвидация... Едва ли. След по-малко от 3 седмици са изборите в САЩ и Обамата трябва да се похвали с нещо, за да може да подкрепи старата еврейка и тя да има предимство пред Тръмп. А какво по-ефектно от това да забиеш флагчето със звездите в центъра на Мосул. Означава ли това, че градът ще е свободен - не, опитай се да прочистиш 3млн. град улица по улица, къща по къща... не става толкова лесно. Освен ако - както говорят злите езици - на бойците от "умерената опозиция" не се даде коридор за отстъпление в северната част на фронта, там, където са турските части. А веднъж излезли от Мосул - "добрите" терористи ще бъдат насочени към Сирия, в подкрепа на другите "добри". Така с един куршум - два заека, хем постигаме предизборна "победа" над ДАЕШ, хем затягаме ситуацията в Сирия. И ще ми говорите после, че американците не били дипломати, хайде де...

11827

2

Victor Dachev

17.10 2016 в 10:36

Абе те и руснаците от една година след две седмици ще изметат ИД от Сирия ама... да видим. В Ирак поне се напредва.

29585

1

Izalina

17.10 2016 в 10:30

Скоро и в други градове.

Заявеният оптимизъм е очарователен.

Следим с интерес развитието на ликвидацията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!