Започна деокупацията и на Луганска област

OFFNews 05 октомври 2022 в 13:23 11920 7

Хайдай
Серхий Хайдай.

Започна деокупацията на Луганска област, няколко населени места вече са освободени от нашествениците, съобщи ръководителят на военната администрация на Луганска област Серхий Хайдай във видеосъобщение в Telegram.

"Започна деокупацията на Луганска област. Няколко селища вече са освободени от руската армия, от руските окупатори", каза той.

Хайдай обаче не назова имената на тези селища.

Според него окупаторите разбират, че "ги разбиват", затова се опитват да минират всички пътища и сгради, доколкото е възможно.

"Не бягайте пред влака, не се опитвайте да се събирате вещи и да се връщате. Ще ви кажем кога ще можете и къде точно да се върнете. Необходимо е фронтовата линия да бъде преместена допълнително от ВСУ и едва тогава ще бъде възможно да се влезе в някои населени места", предупреди ръководителят на Луганската военна администрация.

Той отбеляза необходимостта от разминиране на територията, тъй като по-специално в Кременна окупаторите разпръскват мини, които са предназначени да осакатяват хора и да откъсват крайници.

Хайдай разказа и за доставянето на хуманитарна помощ в Белогоривка от Военно-гражданската администрация на планинския град заедно с благотворителната фондация "Ангели на спасението".

"За първи път посетихме селището след толкова много месеци на война. Разрушили са го до основи, но окупаторите никога не са успели да покорят хората там. 15-те местни жители най-накрая са свободни да излязат и се радват да видят своите", допълва той.

Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските защитници са освободили редица населени места в южната част на страната.

"Нашите бойци се движат бързо и мощно", заяви украинският президент.

Появи се и видеозапис, на който се вижда как украинското знаме е издигнато в село Давидов Брод в Херсонска област.

Украинските въоръжени сили се приближават към Кременна в Луганска област. По пътя си към тази важна точка украинската армия освободи село Торское.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

Ivo RadAr

05.10 2022 в 20:32

order4ооо, толкова си нередовен , че ... те съжалявам помияр*ко...

1005

6

Чичо Джо

05.10 2022 в 18:40

педер0рдерч0 видяхме копи.пейст на опорките ви рубладжииски п0дчовеци! Твойте 0рки ги чакат само "приятни" изненади, особено с новите оръжия от Щатите!
айде като си толкова надъхан, хОди с твойте рашистки приятелчета на концерта на Кобзон!

2099

5

Mateevk

05.10 2022 в 15:03

А, да - границите трябва да се "уточнят". Как пък забравихме за тях, че все още са малко "неуточнени" и се свиват всеки ден. Прдполагам накрая ще се свият до размерите на Андора /468 кв. километра/, която, ако не знаете, се управлява съвместно от Испания и Франция. Така решили, за да не се карат за това парче земя. Та и тука предполагам, ще се разберат за една такава територийка, за да се отчете все пак Путин пред народонаселението с някакво завоевание след тази малко кръвопролитна СВО.

-240

3

редовно четящ

05.10 2022 в 14:18

Слава на Украйна! Руzия капут! Путлер капут!

22548

1

dolivo

05.10 2022 в 14:06

Това с мините гнусна работа. Ефекта е да забави преследващата ги войска. А ефекта на деца и цивилни е трагичен.