Заместник на Лавров: Ще обмислим дипломатическото си присъствие в България

OFFNews 01 юли 2022 в 20:24 5542 13

Александър Грушко

Снимка lenta.ru

Александър Грушко

Москва ще постави въпроса за нуждата от поддържане на дипломатическо присъствие в България, ако властите на тази страна не преразгледат решението си за експулсиране на 70 служители на дипломатическото ведомство в страната. Това каза пред репортери в петък в международния дискусионен клуб "Валдай" заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Ние предупредихме, че ако това решение [за експулсиране] не бъде преразгледано, тогава пред ръководството на Русия ще бъде поставен въпросът за запазване на нашето дипломатическо присъствие и това, разбира се, ще доведе до необходимостта от съкращаване на българското дипломатическо присъствие“, каза зам.-министърът.

Според Грушко решението за изгонването "не се вписва в никакви рамки" и е не само неприятелско, но и открито враждебно.

Действията на Руската федерация в отговор на експулсирането на дипломати от България могат да бъдат радикални, а отговорността за това ще бъде на София, каза Грушко. "Това е много сериозна ситуация. И българската страна носи отговорност за всички последици, които могат да бъдати радикални", каза зам.-министърът.

Във вторник българските власти обявиха решението да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически служители на руски дипломатически ведомства, които са обявени за персона нон грата. Заедно с членовете на семействата им общо около 200 души трябва да напуснат страната до 3 юли, като на практика ще бъде блокирана работата на руското посолство в България и генералните консулства.

В четвъртък руският посланик в България Елеонора Митрофанова изпрати нота до българското външно министерство с искане да бъде отменено решението за обявяване на 70 служители на руските задгранични мисии за персони нон грата и неприемливи лица, заявявайки, че то е „безпрецедентно, клеветническо, абсолютно необосновано и провокативно, подкопаващо основата на отношенията между двете държави“. В петък посланикът заяви, че ултиматумът към българското външно министерство е оставен без уважение и обяви намерението си да постави пред руското ръководство въпроса за закриване на посолството в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

13

Valioka

03.07 2022 в 09:25

Това са пълни нещастници... Аз бих реагирал така: "Добре бе Митрофанова, години наред ги държиме българите и ти успя за последната година да усереш всичко... Каква беше тая твоя риторика, марш сега в Сибир, да ти дойде акъла в главата..." А те нещастниците, искат да обвинят нас...

14469

12

случайно прочетох

02.07 2022 в 11:39

"Според Грушко решението за изгонването "не се вписва в никакви рамки" и е не само неприятелско, но и открито враждебно."

Е, нали ни определихте, като неприятелска страна?
Какво приятелско очаквате?
Шизофрения или обикновена глупост?

-240

11

редовно четящ

02.07 2022 в 10:59

Отивайте си орки, вземете със себе си и пенсионираните си военни, дето накупиха имоти у нас и се държат като колониалисти. Вземете си и лакейския състав, че тук май ще им стане тясно рано или късно.

-240

10

редовно четящ

02.07 2022 в 10:56

Външнокл@зетниците нещо ги е яд на "жълтопаветниците"? До прдеди 30-тина години обидният термин за умен човек беше "гражданята", "интелЕгент нещастен" и разни други умнотии. Сега продажната неграмотна гм@еж измисли "умнокрасиви" и "жълтопаветници". Да, когато си роден пл@жек, не можеш да се превърнеш в птица.

2910

7

ivenco

02.07 2022 в 01:46

Прибират се в Мордор и това е. Желязна завеса пада и забрана за влизане в ЕС. Писна ми от тъпи съседи с претенции в Каварна. Всички пашли на.....

10298

6

AntiZ

01.07 2022 в 22:35

Този мухльо на снимката, за присъствие ли говори или за отсъствие? Нах*у, товариш!

1035

5

Niko Kolev

01.07 2022 в 21:26

Oбзалагам се, че мисълта за местните отрепки е по-важна от тия приказки. В София се намира резидентурата им за Балканите. Досега се радваха на комфорт, но явно резултатите от срещата на НАТО в Мадрид започнаха от София и Прага с изгонването на по 70 дипломати, в рамките на няколко дни.

900

4

Porr

01.07 2022 в 21:05

Ами като го закрият, как ще плащат на тролчетата. С копейки по пощата?