Заличиха с черен спрей табелата на българския клуб в Битоля

OFFNews 04 април 2023 в 20:06 1181 0

Заличената табела

Снимка FB

Заличената табела

Табелата с името на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля е заличена с черен спрей.

Вестник "Нова Македония" пише, че Стефан Георгиевски - македонец, който живее в Австралия, е заличил днес със спрей табелата. Той не се е криел и го е направил в момент, когато на битолския "Широк сокак" има много хора. 

През март българският културен клуб в Битоля беше заличен от Централния регистър на Северна Македония, тъй като "наименованието Иван Михайлов е провокация за националните чувства на македонския народ - става дума за човек, близък до фашистката идеология, който със своите действия отрича уникалността на македонския народ, като в същото време предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество".

Председателят на сдружението Люпчо Георгиевски каза днес пред БТА, че табелата ще бъде свалена от сградата на клуба, когато официално бъде получено уведомление, че сдружението е заличено от Централния регистър.

На фейсбук профила си Стефан Георгиевски сам си е качил снимка, на която сочи замазаната табела. В публикацията той се обръща към министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски: "Министър Спасовски, накрая ние в Битоля трябваше да изтрием името на българския фашист, който създаде омраза между нашия македонски народ и българския народ".

Така изглеждаше табелата преди да бъде заличена. Снимка: БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!