Забрана на тесните дънки, 15 вида прически и пиърсинг: Защо Северна Корея отиде още по-далече в борбата със Запада

OFFNews 07 юни 2021 в 10:44 21884 0

Снимка Pixabay

Наскоро Северна Корея въведе нов закон, който цели да ликвидира всякакво чуждо влияние. За целта властите ще наказват свирепо всеки, който си позволи да гледа чуждестранен филм, да носи тесни дънки и дори ако просто говори на жаргон. Забранени са 15 вида прически, пиърсинг на носа и устните, не може да се носят дрехи на големи западни производители.

Защо е всичко това е въпрос, на който Би Би Си търси отговор в днешен материал.

Юн Ми Со разказва е била на 11 години, когато за пръв път видяла екзекуцията на мъж, наказан за това, че е гледал южнокорейска драма. Въпреки че е била дете, е била принудена. Властите наредили живущите в целия квартал да гледат. В противен случай щели да бъдат считани за предатели, разказва тя от дома си в Сеул пред британската медия. Така севернокорейски охранители накарали всеки да разбере, че наказанието за подобно "престъпление" е смърт.

"Имам силен спомен за мъжа със завързани очи, все още мога да видя как капят сълзите му. Това беше мъчително за мен. Превръзката на очите му беше напоена със сълзите му."

Война без оръжия

Представете си да сте в постоянно състояние на локдаун, без интернет, без социални медии и само няколко контролирани от държавата телевизионни канала ви казват това, което лидерите на страната искат да чуете - това е животът в Северна Корея. А сега лидерът й Ким Чен Ун отиде още по-далече в борбата със "западното влияние", въвеждайки нов закон. 

Всеки, притежаващ новинарски издания от Южна Корея, САЩ или Япония го грози смъртно наказание. 15 години затвор може да получи хванат да чете такива. И това се отнася само до това, което човек може и не може да гледа.

Наскоро Ким написа писмо, публикувано в държавна медия, в което призовава младежката организация в страната да предприеме мерки срещу "неприятното, индивидуалистично, антисоциалистическо поведение" сред младите хора. Той иска да забрани говоренето на чужди езици, прически и чужди дрехи, които определя като "опасно отровни".

Сеулското издание Daily NK съобщава, че трима младежи са били изпратени в превъзпитателен лагер, защото са се подстригали като K-pop идолите си и са подгънали панталоните си над глезените.

Причина

Анализатори твърдят, че разширяването на забраните цели да спре информацията за живота по света, достигаща севернокорейците, особено във все по-трудния живот в родината им. Смята се, че милиони хора в страната гладуват. Ким иска да се увери, че те все още са захранвани с внимателно създадена пропаганда и да е сигурен, че до тях не достига информация за живота отвъд границите.

Страната е по-изолирана от външния свят повече от всякога, след като затвори границите си миналата година в отговор на пандемията. Жизненоважни доставки и търговията със съседен Китай са почти занулени. Въпреки че някои доставки достигат до страната, вносът е силно ограничен. Тази самоналожена изолация влошава състоянието на и без това пропадащата икономика, където се наливат пари в амбициите на режима по отношение на ядрената енергетика. По-рано тази година самият Ким призна, че народа му е изправен пред "най-тежката ситуация, която трябва да преодолеем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови